Berichten uit Kameroen (3) – gastblog

Op de eerste zondag van mijn verblijf in Kameroen werd ik gekonfronteerd met een spectaculaire belevenis waarvan ik een van de middelpunten vormde. Het vond plaats in een mis van de Full Gospel kerk. In het begin was het allemaal nog leuk met zingen en dansen dat later overging in dat extatisch geschreeuw, met de voortdurende herhaling van ‘hallelujah’. ‘praise the lord’ en ‘the lord is fighting for you’. Tot twintig, dertig keer toe met een schreeuwen dat growling werd, waardoor op een gegeven moment iedereen wel in trance moest raken. Met naast mij een vrouw waar dat een haast religieuze epileptische aanval werd en die dus vastgehouden moest worden omdat ze begon te slaan en te schoppen. En daaromheen honderden hysterisch huilende mensen, aan wie ik mij ook nog eens moest voorstellen met behulp van een microfoon nadat mijn gastbroer en gastvader dit ook al hadden gedaan. Mijn ongemak verdween toch toen ik tot drie keer toe van harte welkom werd geheten, waaraan de vraag werd toegevoegd of ik niet op woensdagen en vrijdagen naar een bijbelkstudie wilde komen.

Wat vermoedelijk wel hielp was dat ik ook een curieus kerktenue had aangetrokken, zo’n rok waarmee je nooit in een auto komt. Na afloop van de mis was er bezoek bij mij aan huis. Kan nagegaan worden wat voor een indruk ik daar heb gemaakt. Dat bezoek was ook heel speciaal doordat een van de aanwezigen in slaap viel en naast mij een ontzettend grote negerin zat met knalrood en zwart haar en een jurk en nagellak in dezelfde kleuren. Wat mij meteen brengt op de televisie die hier werkelijk de hele dag aanstaat en onophoudelijk beelden van de vrouw van de president laat zien, die alleen maar handen schudt vanwege het nieuwjaar. Met op de achtergrond aan de lopende band het hele scala aan hits van Abba. Het eten bestaat uit drie keer per dag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld een mega omelet en spaghetti en ’s middags ‘ndole’, een moeilijk definieerbaar gerecht dat een kruising was van mest en Danish blue. Maar ik doe het er maar mee, omdat ik verder genoeg groenten en fruit eet.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Berichten uit Kameroen (3) – gastblog

  1. Sjoerd zegt:

    Dan ben je meteen heel beroemd daar…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s