De overbodigheid van de paus

Moeten we echt van streek raken van de aankondiging van de paus dat hij het op 28 februari voor gezien houdt omdat zijn gezondheidstoestand het niet langer toelaat dat hij die functie vervult? Het zal allemaal wel, maar ik ben nog niet van mijn stoel gevallen omdat ik niet het idee heb dat er iets in de wereld verandert als die Benedictus XVI ermee stopt. Als hij tenminste in die acht jaar dat hij paus was, al het verschil heeft gemaakt, iets in beweging heeft gekregen of heeft veranderd. Ik heb de indruk, zeg maar de zekerheid, van niet en nog meer het beeld dat hij alleen maar tegenhield tegen de verdrukking van individuele, geestelijke en maatschappelijke ontwikkelingen in. En voor de rest heeft hij naar mijn taxatie alleen maar gefungeerd als levend standbeeld dat zich over de hele wereld liet verplaatsen en in een zogenaamde pausmobiel aan de katholieke gelovigen werd getoond. Een ander indruk van hem is er bij mij niet blijven hangen, waardoor hij voor mijn gevoel in de geschiedenis, ook in die van de RK – kerk, puur de rol van stoplap heeft vervuld, er was omdat er nu eenmaal iemand in die positie moest verkeren. Maar verder heeft hij totaal niets nagelaten noch is hij van betekenis geweest als geestelijk en kerkelijk leider.

Hij had immers behartenswaardige dingen kunnen zeggen en zijn invloed aan kunnen wenden om foutieve ontwikkelingen en misstanden ten goede te keren. Het tegendeel blijkt echter waar omdat hij eigenlijk alleen maar zijn best heeft gedaan om de klok terug te zetten zoals hij evenmin moeite ervoor heeft gedaan om de zwaar bezoedelde naam van zijn kerk met woord en gebaar in ere te herstellen. Hij heeft daarover in feite het zwijgen toegedaan, maar is des te meer van leer getrokken tegen en over homosexuelen en ontzegde hen zelfs het recht om te huwen. Omdat dat in strijd zou zijn met de eeuwige waarheid die hij namens de RK kerk zegde te bezitten en te beheren. Hoe ontstegen je aan de werkelijkheid kunt zijn, heeft hij daarmee, maar in feite acht jaar lang, bewezen zoals hij daardoor even duidelijk maakte dat niemand nog op zo’n paus zit te wachten. Want wat er niet toe doet, maar toch pretenties heeft, kan beter voorgoed vergeten worden. Wat meteen de grootste verdienste van die Benedictus XVI zou zijn, namelijk dat hij de overbodigheid van het pauselijk ambt overtuigend heeft bewezen. Of moeten we zo’n figuur toch in ere houden omdat er bij tijd en wijle nog iets te lachen moet zijn?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De overbodigheid van de paus

 1. math zegt:

  maar wie vervangt god dan hier op aarde ?

 2. Emigrant zegt:

  Zou hij vroeger stiekem verliefd geweest zijn op Moeder Theresa?

 3. pjotr zegt:

  Het lijkt me, dat je het op zo’n positie nooit goed kunt doen in de ogen van een deel van de gelovigen en al helemaal niet in de ogen van de ongelovigen. Zeker als je bijna je hele leven in het vaticaan hebt doorgebracht en dan op je 78e nog op zo’n plek wordt gezet. Hij had toen al 10 jaar met pensioen moeten zijn volgens onze huidige maatstaven!
  Daarbij wil ik nog vermelden, dat vanuit de Nederlandse media sinds een aantal jaren de aandacht alleen maar gericht is op “het negatieve”,datgene wat spectaculair genoeg is om er een nieuwsshow van te maken. (Heb je zelf ook al eens geconstateerd.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s