De muziek van 1980 (1)

Met het vorderen der jaren en het stijgen van mijn leeftijd merk ik dat het steeds lastiger wordt om gebeurtenissen in mijn eigen leven of feiten die een verder reikende betekenis hebben nog in verbinding te brengen met een specifiek jaartal, de enkele uitzondering natuurlijk daargelaten. Mijn historisch besef of bewustzijn, als je dat tenminste zo mag noemen, begint mij in de steek te laten, met dien verstande dat ik de richting daarin nog niet kwijt ben, maar gek genoeg wel steeds vaker wordt geholpen door hits, muziekjes die in een bepaald jaar geliefd waren en veel gedraaid werden. Zij brengen dan weer een sfeer tot leven die mij in staat stelt om een historische kontekst te herkennen en te ervaren waarna de feiten haast als vanzelf hun plaats terug krijgen.

Zo is mij dat bijvoorbeeld vergaan met het jaar 1980, waarvan mij niets anders meer bijstond dan die dag waarop Beatrix gekroond werd in een allesbehalve feestelijke atmosfeer in Amsterdam. Met de vier songs die ik de komende vier donderdagen van de maand februari laat horen en zien, hoop ik dat jaar toch weer wat meer terug naar het heden te brengen en in elk geval links en rechts wat geheugens op te frissen. Met vandaag als begin van deze korte reeks zangeres Randy Crawford, die na een geslaagde periode bij The Crusaders solo ging en als zodanig debuteerde met ‘One day I’ll fly away’, een song welke een schot in de roos bleek en eeuwigheidswaarde verkreeg. En voorzover ik begrijp niet voor mij alleen.

http://www.youtube.com/watch?v=pusf5jKKGu0

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De muziek van 1980 (1)

  1. Sjoerd zegt:

    Zonder meer een schitterende plaat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s