Besognes met uiterlijkheden

Vrouwen hebben de naam, maar mannen houden zich er net zo aan op. Weliswaar niet zo uitgesproken, maar ze kunnen er evenveel van. Ze staan immers evengoed voor de spiegel te dansen en zich vooral te bekijken. Om zonder er verder iets mee te doen zo wel de eigen onzekerheden alleen maar te voeden. Omdat de twijfel over het eigen uiterlijk misschien nog meer aan hen voorbehouden is dan aan vrouwen voor wie het immers gemeengoed is om er ook daadwerkelijk mee om te gaan. Terwijl het juist de man is die zijn verschijning in het geding moet brengen, als instrument moet hanteren om zijn veroveringen te kunnen verrichten. In die sfeer van veronderstellingen verkeert hij namelijk permanent, met zijn zelfbeeld en de afstand ervan tot het vermeende ideaal als de achilleshiel in zijn zo gewenste succesvol funktioneren. Zo zit de wereld in elkaar, begin je jezelf van jongsaf wijs te maken. En daarmee houd je jezelf ook dagelijks voor de spiegel aan de praat als je telkens die onvolmaaktheden in je uiterlijke verschijning konstateert. Welke je in je gedrag alleen maar remmen, je belemmeren om jezelf te zijn. Je leven lang word je erdoor achtervolgd. Of liever gezegd, loop je jezelf ermee voor de voeten. Met die neus die wat teveel uit het lood staat of iets teveel omhoog punt om nog aan het mannelijk ideaal te kunnen beantwoorden.

En wat te zeggen van al die verkeerde standen die de oren laten zien? Want noem de man bij wie ze naar zijn idee perfekt gestroomlijnd langs zijn hoofd zijn geplaatst. Uiteraard zijn de baardgroei, de haren, de schouderbreedte, de spieromvang, om maar een paar voorbeelden te noemen, even grote bronnen van zorg en passeren die ook dagelijks dat kritische mannenoog waarna de bijna moedeloze konklusie volgt dat het er de volgende 24 uur ook mee moet worden gedaan. Zo voltrekt dat tobben van mannen zich een leven lang, zonder dat er ook maar een steek wordt opgeschoten op die lijdensweg waar ieder van hen zich op bevindt als gevangene van de eigen wanen en vooroordelen. Om op latere leeftijd, als het leven beter begrepen wordt en men ook meer de kunst van het luisteren en kijken verstaat, te merken dat dat uiterlijk er in feite nooit toe heeft gedaan, omdat als het om de liefde gaat, of noem het voor mijn part veroveren, juist dat in het geding komt waar je als man nooit bij zou stil staan, maar wat voor vrouwen alleszins maatgevend en bepalend is voor het hebben van waardering. Wat vaker totaal anders blijkt en veel verrassender dan die typische mannelijke vooringenomenheid met uiterlijke besognes. Waardoor het leven ineens stukken gemakkelijker blijkt en je ook nog eens hevig toelacht.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Besognes met uiterlijkheden

 1. Sjoerd zegt:

  Ik weet niet wat jij een hele dag doet voor die spiegel, ik zie hem alleen als ik me moet scheren, en dan heb ik echt niet het idee dat ik mezelf moet beoordelen…

  • robschimmert zegt:

   Ik zie die snuit van me nu ook al dik zestig jaar lang elke dag zo’n vier, vijf minuten. Het zou toch wel raar zijn als je er in de loop van de tijd niks van bent gaan vinden……Want om mezelf alleen maar een beetje glazig aan staan gaan kijken, is toch zonde van mijn tijd, ook in de ochtenduren.

 2. Sjoerd zegt:

  Waarom moet ik wat van mijzelf vinden, laat anderen zich daar maar druk om maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s