Kreet van een eilandbewoner?

Beschaving is zoiets als het besef dat er meer is dan alleen jezelf en stelt echt wat voor, betekent waarachtig iets als het ook nog in de praktijk van alledag wordt waar gemaakt. Wat er dus in bestaat dat anderen, familie, medemensen, vrienden, kennissen en kollega’s dat zo mogen ervaren en aan den lijve kunnen ondervinden. En als het er staat zoals het er staat, lijkt het de gemeenplaats van de dag te zijn, een open deur zoals er geen meer uitgevonden kan worden. Waar zoals alleen iets volledig waar kan zijn. Maar was het maar zo in het dagelijkse leven. Waarin de schrille toon steeds meer overheerst, het eigen gelijk, maar nog meer het eigen geluid alleen nog wordt gehoord en er nog nauwelijks een luisterend oor voor anderen, voor medemensen is weggelegd. Met als veelbetekenend excuus en tegelijk zo welbekend gebaar dat wijzen naar anderen die hetzelfde zouden doen, want alleen nog maar tijd en aandacht voor zichzelf zouden hebben.

Waarmee de neerwaartse spiraal een feit is geworden en het einde der tijden en van de beschaving alleen maar sneller nadert als mensen met hun egocentrisme daar halsoverkop op af dreigen te donderen. Of ben ik de roepende in de woestijn die het alleen maar ziet gebeuren dat mensen zo dolgraag over zichzelf willen praten en niet uitgekletst raken over wat hen drijft en overkomt zonder nog oog en oor te hebben voor degene die toegesproken wordt, die hoogstens nog als klankbord mag fungeren en als aangever om hen een volgend punt in het eigen voordeel te kunnen laten scoren? Ik zie nauwelijks nog anders gebeuren, zoals voor mijn gevoel ook steeds meer die antennes beginnen te ontbreken, die peilstokken waarmee het kontakt met medemensen mogelijk wordt. En zo verdwijnt ook die vorm van beschaving uit mijn gezicht, dat besef dat er meer is dan alleen jezelf, het bewustzijn dat de ander er evenzeer toe doet. Of mis ik iets, waardoor ik een eilandbewoner dreig te worden?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kreet van een eilandbewoner?

  1. Sjoerd zegt:

    En waar sta jezelf in dit verhaal. Sta je midden in de gemeenschap of heb je jezelf aan de rand opgesteld. Ik denk dat je dit ook zelf moet promoten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s