Mocht men het idee hebben dat de kletspraatjes en verzinsels van Diederik Stapel en Roos Vonk beperkt bleven tot ons eigen land en dus een op zichzelf staand verschijnsel zijn geweest, dan kan die gedachte met ingang van heden en door het onderstaande verhaal naar het rijk der fabelen worden verwezen. Beide zogenaamd sociaal – psychologen, fantasten pur sang, blijken wel degelijk school te hebben gemaakt met hun verzonnen theorieën die telkens gebaseerd waren op even zovele fictieve onderzoeken. De hierna nog te noemen Fransman blijkt er ook wat van te kunnen en ziet net zo kans om ongeloof om te zetten in schijnzekerheid met nog een uitroepteken erachter. Je moet maar het lef hebben om jezelf via een vaktijdschrift op een serieus podium te presenteren als deze quasi – wetenschapper doet:
Flirten is het meest effectief op een zonnige dag. Dat wordt geclaimd in een Frans onderzoek. Nicolas Guéguen van de Universiteit van Zuid Bretagne liet een aantrekkelijke twintigjarige man op straat vrouwen benaderen tussen de 18 en 25 jaar en vragen om hun telefoonnummer. Dit deed hij op zowel zonnige als bewolkte dagen: de temperatuur was op deze dagen ongeveer gelijk. Uit eerder onderzoek bleek al dat bepaald omgevingsfactoren er voor zorgen dat mensen gemakkelijker flirten of telefoonnummers uitwisselen. Aangename geuren, romantische muziek of bepaalde kleuren hebben een positief effect.
Ook het weer kan bepaalde sociale gedragingen uitlokken. Zo laten we op een terras een grotere fooi achter en zijn we eerder geneigd om een vreemde te helpen als de zon schijnt. Door de zon gaven de vrouwen in het Franse onderzoek ook eerder hun telefoonnummer: 22,4 procent tegenover 13,9 procent op een bewolkte dag. Guéguen durft echter niet met zekerheid te zeggen of de vrijgevigheid ook echt door zon kwam. Wellicht waren de flirtvaardigheden van de aantrekkelijke man op een zonnige dag wel beter. Om wat voor reden dan ook. Vervolgonderzoek zal dit uit moeten wijzen.
De redactie van “het vaktijdschrift” heeft ook boter op zijn hoofd. Wat een onzin, en wordt er ook nog voor betaald?