De pensioenkwestie

Op dit moment worden vanuit twee invalshoeken inkomens aangepakt. Allereerst is daar het overheidstekort dat kennelijk nog alleen maar aan het toenemen is. Met gigantische bezuinigingen en belastingverhogingen tot gevolg en daardoor het negatief inkomenseffect dat Nederland op de eerste salarisafrekening van 2013 gepresenteerd kreeg: een netto achteruitgang van enkele tientallen euro’s per maand. Een peuleschil vergeleken bij wat met name de gepensioneerden vanaf april te wachten staat, de afstempeling van hun aanvullende pensioenen, waarbij percentages tot aan de zeven genoemd worden. En hoewel ik eerder zei best wat te kunnen lijden, heb ik vooral fundamentele bezwaren tegen deze korting die zonder twijfel uit de nood geboren is, maar veroorzaakt zal zijn doordat er incompetent is omgesprongen met geld dat ik maandelijks als premie aan mijn pensioenfonds ter beschikking heb gesteld en dat ook moest omdat ik verplicht was om daar in deel te nemen. Want dat was wel een voorwaarde zonder welke ik niet in dienst kon treden bij mijn toenmalige werkgever, die haar pensioenverplichting dus bij dat fonds had ondergebracht. Waartegenover dus de garantie van een aanvullend pensioen stond dat uitgekeerd zou worden na de pensioengerechtigde datum en dat kon oplopen tot zeventig procent van het laatst verdiende loon. Zo luidde de afspraak toen. Maar daar kwam al de klad in toen dat eindloonsysteem vervangen werd door een middelloonstelsel als basis voor de berekening van het uit te keren pensioen.

Dat gebeurde nog met medeweten en instemming van de deelnemers. In tegenstelling tot wat er nu aan de hand is. Want nu zijn diezelfde deelnemers kompleet overvallen met de aankondiging van die afstempeling van hun pensioenen omdat het pensioenfonds beroerde rendementen met zijn beleggingen zou hebben gerealiseerd en daarom niet aan de overeengekomen verplichtingen kan voldoen. Noem dat gerust vreemd om niet te zeggen twijfelachtig dat een partij eenzijdig een overeenkomst verbreekt die ze met duizenden rechtspersonen is aangegaan omdat ze door eigen falen de daaruit voortvloeiende verplichtingen niet na zou kunnen komen. Hoewel dat op zich ook weer fraglich is omdat de huidige werkgever met stelligheid ontkent dat door het pensioenfonds de vereiste rendementen niet zouden zijn verwezenlijkt. Zodat de komende maanden nog behoorlijk spannend worden en ik dus moet zien welke kant het in april met mijn aanvullend pensioen op zal gaan. Blijft echter staan dat het daarnaast ook interessant is om te weten of indien die afstempeling wel plaats vindt, die teruggang in pensioen te zijner tijd wordt hersteld als dat pensioenfonds beter presteert en weer mooie rendementen scoort. Of zijn pensioenen nu vogelvrij verklaard omdat er kennelijk zonder tegengas van gedupeerden in hun pensioenpot gegraaid en gesneden kan worden?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De pensioenkwestie

 1. Sjoerd zegt:

  Vergeet niet dat de grootste snaaier van het ABP de regering was bij de privatisering.

 2. Ximaar zegt:

  Voor de totale inkomenssituatie is ook van belang welk percentage het pensioen uitmaakt en welk percentage de AOW. Om een simpel voorbeeld van mijn ouders te geven. Die kregen in de negentiger jaren 1400 gulden netto aan AOW en 100 gulden netto aan pensioen. Als van dat pensioen 7% afgaat is dat 7 gulden. Voor het totaal gaat het dan van 1500 naar 1493 is dus uiteindelijk een half procent minder inkomsten. Nou is dit een wat extremere situatie. Mijn vader heeft maar 17 jaar pensioenpremie betraald. Bij zijn eerdere werk en en het werk van mijn moeder deed men niet aan een pensioen. (Ze hebben het overigens nog nooit zo rijk gehad als na hun 65ste.)

  Zelf heb ik ook maar 20 jaar aan pensioen ingelegd. Als ik de keuze had gehad, dan had ik daar liever niet aan mee gedaan. De reden was vooral omdat er toen nog in de wapenindustrie, Amerikaans onroerend goed en vervuilende bedrijven werd belegd. Maar ja, je moest nu eenmaal. Toen ik voortijdig met werken stopte ben ik niet eens uitgegaan van een pensioen. Zonder red ik het ook prima. Net als mijn ouders heb ik nooit een auto gehad en dan blijft je portemonnee aardig gevuld.

  Dat er zo geknoeid wordt met het pensioen komt door de nieuwe verkeerde berekening van de dekkingsgraad icm het instorten van de aandelenbeurs en vervolgens het conservatiever beleggen. Nu de aandelenbeurs weer aantrekt hebben de pensioenfondsen daar minder profijt van omdat ze dus conservatiever beleggen met een lager rendement. Vervolgens neemt al jaren het aantal inleggers per ontvanger af omdat er na 1965 niet meer zoveel kinderen geproduceerd worden als vlak na de oorlog.

  Eigenlijk zijn er dus teveel dingen tegelijk gebeurd die allemaal negatief effect hebben. Daar had al eerder iets aan gedaan moeten worden. Door langer te wachten wordt de klap des te groter.

 3. Mack zegt:

  Het is de grootste gelegaliseerde zwendel die er is. Ze beloven, je bent verplicht, je begrijpt er geen bal van, maar uiteindelijk blijken jouw vroegere twijfels terecht en zijn de mooiweerpraters van toen verdwenen. Als ze de belastingen zouden verhogen zou ik daar minder moeite mee hebben omdat er nooit beloofd is dat je een vast bedrag zou moeten betalen. Terwijl het eigenlijk op hetzelfde neerkomt. Je vraag of ze dus ooit weer meer gaan uitkeren als het beter gaat: ja, maar niet zoveel als zou moeten. Zie het als de benzineprijs. Als de olieprijs stijgt, stijgt de benzineprijs gelijk mee, maar als die daalt, dan duurt het langer voordat de benzineprijs daalt en daalt ook niet zo hard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s