Leve de republiek!

Hoewel ik het nooit met zoveel woorden heb uitgesproken, heb ik nu in de voorgenomen troonswisseling de goede aanleiding gevonden om voor eens en voor altijd hier duidelijk te maken dat ik met de staatsvorm, die de constitutionele monarchie is, niets, maar dan ook helemaal niets heb. Het kan in de eenentwintigste eeuw toch niet meer zo zijn dat iemand door geboorte, door komaf geroepen is, want zo schijnt dat dan te moeten heten, om de functie van staatshoofd te vervullen, om CEO van de BV Nederland te worden. Daarin ligt overigens geen enkel waardeoordeel besloten over de mensen die dat lot treft, die niets anders hebben te willen. Het bestaan van de staatsvorm als zodanig in deze tijd deugt namelijk eenvoudig niet, is een anachronisme van het zuiverste water in een tijdsgewricht waarin ieder zijn stem kan en mag laten horen en waarin de sociale media het primaat in onze samenleving lijken te veroveren, met alle voor – en nadelen vandien. Dus wat mij betreft is het dus niets meer gedaan met de constitutionele monarchie, ondanks al mijn respect voor de wijze waarop Beatrix daaraan in de loop van de jaren inhoud is gaan geven. Ik weet zo snel niet wie het beter zou hebben gedaan.

Wat allereerst mijn twijfel en huiver verklaart voor de komst van de nieuwe koning, haar zoon, die ik het zijn moeder nog maar moet zien nadoen, laat staan evenaren. Terwijl tegelijk mijn voorkeur voor de republikeinse staatsvorm alleen maar groter wordt. Beter dan we het de afgelopen dertig jaar hebben gehad, kan het namelijk niet worden. Ook omdat het argument dat we toch nooit een betere president dan Beatrix kunnen krijgen met ingang van heden is komen te vervallen en de Duitsers sedert de Tweede Wereldoorlog bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is om een staatshoofd van onbesproken gedrag te kunnen kiezen en aanstellen. Sterker nog. Recent heeft men er laten zien dat men er ook niet te benauwd voor is om als er sprake van twijfels ten aanzien van die onkreukbaarheid mocht zijn of dat die beginnen te rijzen, om dan onverwijld in te grijpen, hoewel dat natuurlijk bij hoge uitzondering het geval kan en mag zijn. Maar met dat nog voor ogen zou ik niet weten waarom wij het spoor van de Duitsers nu eens niet zouden volgen in het goede voorbeeld dat zij geven. Hoewel ik mij er verder niet zo druk over maak. Zo wereldschokkend is het ook weer niet en gaat mijn leven precies hetzelfde verder, met alleen mijn vastere overtuiging dat de republiek de toekomst heeft.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Leve de republiek!

 1. Sjoerd zegt:

  Een waterhoofd als koning, gekker kunnen we het niet maken.

 2. Ximaar zegt:

  Ik denk er zo al veel langer over. Temeer omdat het met een koningin wel goed gaat, maar met een koning vaak niet door de echtgenote. Claus had bij Trix nix in te brengen en bij Maxima zal dat wel eens anders kunnen gaan.

  Een ceremoniele president zoals in Duitsland of Finland vind ik prima. De Franse en Amerikaanse methode vind ik stukken minder. Nederland was ooit de eerste republiek, maar toen de Oranjes bleven zitten hield dat al snel op.

  CEO is overigens Rutte. De E staat voor Executive ofwel uitvoerend.

  Het geld kan dan ook flink naar beneden. Trix kreeg 4x zoveel zakgeld als mede-staatshoofd Obama en het lijkt me dat de job van Obama toch wat zwaarder is. De presidenten van Duitsland en Finland krijgen ongeveer hetzelfde als Rutte en Merkel ofwel 1/20ste van Trix. Je lost er niet direct de staatsschuld mee op, maar in deze tijd vind ik het niet passen dat Trix per inwoner ongeveer de duurste vorst ter wereld was.

 3. Margo zegt:

  Helemaal mee eens!

 4. Mack zegt:

  Jawel hoor, dat kan nog prima. Sterker nog, voorlopig zijn we weer een monarchie. En de Duitsers als goede voorbeeld stellen is altijd een slecht argument. Altijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s