Beatrix in Brunei

Natuurlijk ligt het voor de hand dat degenen die door afkomst en geboorte boven ons gesteld zijn, hier extra onder de loep worden genomen, ook al valt hun gedrag onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Dat is zelfs een reden te meer om er in kritische beschouwingen nog een schepje bovenop te doen omdat er door meerderen op bestuurlijk niveau goed over nagedacht zal zijn. Dus als onze koninklijke hoogheden iets doen of ondernemen, zal daarbij zeker niet over een nacht ijs zijn gegaan. Welnu, dit in aanmerking nemend wordt het staatsbezoek dat Beatrix met haar hele gevolg momenteel brengt aan de bijna rijkste man ter wereld, de sultan van Brunei, wel een heel curieuze exercitie. Hij is namelijk hoofd van een staat van niks, waarin de democratische staatsvorm nog moet worden uitgevonden. Niemand heeft er iets te vertellen. Alle macht is aan de sultan, die zich met zijn puissante rijkdom ook nog mag uitleven in de malste hobbies, waaronder het verzamelen van meer dan luxe – auto’s die dus stuk voor stuk – en dan gaat het over aantallen die in de duizenden lopen – tot zijn persoonlijke bezit gerekend kunnen worden. En dat allemaal omdat hij toevallig op een van de rijkste olievelden van het Verre Oosten woont. Raffinaderijen en boortorens zijn zijn eigendom, zodat de winsten uit de exploitatie daarvan hem ook automatisch toevallen, waarna hij wikt en beschikt welk deel daarvan aan zijn onderdanen zal worden gegund.

Met een mooi woord kun je die hele sultan met zijn ministaatje een kolossaal anachronisme noemen, dat in de 18e eeuw niet misstaan zou hebben en dat met zijn omvang totaal geen betekenis in de wereldorde heeft, hoogstens de status van kermisattractie of pretpark mag claimen. Waardoor dat bezoek van Beatrix met onnoemelijk veel vragen kan worden omgeven. Want welk Nederlands belang wordt er eigenlijk met haar aanwezigheid daar gediend, te meer omdat de daar gelegen olievelden binnen nu en dertig tot veertig jaar uitgeput zullen zijn? Wat heeft die hele koninklijke familie daar te zoeken? Met welk oogmerk wordt die hele poppenkast daar ginds in Brunei opgevoerd? Of hebben we hier voor de zoveelste keer te maken met een verborgen agenda die door de Oranjes op kosten van de Nederlandse staat getrokken wordt? Met welke hoed liep het staatshoofd daar eigenlijk op, was toch de logische vraag die rees toen zij ook het hoofdkantoor van Shell ter plaatse meende te moeten bezoeken. Lastig om dat in verband te brengen met een Nederlands belang, waartoe zo’n staatsbezoek allereerst zou moeten dienen. Of was het toch haar grote aandelenbezit dat Beatrix naar Brunei en dat hoofdkantoor dreef? Wat zou je anders in die negorij te zoeken hebben?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Beatrix in Brunei

 1. Dankje voor deze critische kanttekening
  ii

 2. Sjoerd zegt:

  Gewoon zin in een uitje, meer niet.

 3. Anoniem zegt:

  Eigen belang natuurlijk.

 4. Emigrant zegt:

  Prollo’s drinken met prollo’s, burgers gaan op visite bij burgers en vorsten drinken thee bij vorsten, dat ligt toch voor de hand? Op die hoogte hebben ze toch al zo weinig aanspraak. Het is allemaal nergens goed voor, net als de rest van het leven, maar dat geeft niks.
  Brunei is net zo’n landje als Nederland: het dankt zijn rijkdom aan een delfstof waar het toevallig bovenop zit. Alleen is het daar extremer: meer delfstof, minder bevolking om het mee te delen.

 5. Margo zegt:

  Ik zag het op tv en vond het een bizarre vertoning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s