Het gebruik van het stopwoord

Weinig is zo onderhevig aan de tijdgeest en de waan van de dag als de vorm waarin het stopwoord wordt gegoten. Is dat al een interessant gegeven, minstens zo belangwekkend is het bestaan ervan op zich al te noemen. Want vanwaar die aanwezigheid ervan in ons taalgebruik, is de dwingende vraag die bij mij maar langs blijft komen. Waarbij ik mij nog niet eens realiseer of ik mij zelf wel of niet schuldig maak aan het bezigen ervan, of het te pas en te onpas, ongemerkt en ongecontroleerd zijn plek zoekt en vindt als ik aan het praten of schrijven ben. Dat is namelijk wel het meest wezenlijke kenmerk van het stopwoord, het voortdurend en vooral onverwacht en bijna onbedoeld opduiken ervan. Ik heb tenminste nog niemand er op kunnen betrappen die welbewust het ‘weetjewel’ of ‘toch’ of ‘zal ik maar zeggen’ in zijn verhaal, zijn antwoord of betoog invoegde. Het gebeurt, het is er voordat je het als spreker of luisteraar beseft. Met als gevolg dat het zichzelf nogal eens pleegt te herhalen op het meest ongezette moment. Wat het raadsel van het bestaan ervan alleen maar groter maakt. Wat kan de reden van haar aanwezigheid zijn? Heeft het iets met taalarmoede te maken?

Of is het een ruimte die het onderbewustzijn ongemerkt schept om iemand rust in de gedachtenvorming te bieden? Het zou allemaal waar kunnen zijn. Het kan tegelijk niet wegnemen dat met het veelvuldig gebruiken ervan iemand zichzelf niet echt meer helpt, maar zich veel meer te kijk lijkt te zetten. Althans dat is mijn reflex die des te heviger wordt en zelfs mijn lachspieren vaker beroert, nu het schering en inslag lijkt te worden om een gestelde vraag, al voordat een antwoord daarop wordt gegeven, te kwalificeren als een goeie vraag. Wat des te ridiculer wordt, als het niet bij die ene konstatering blijft, maar wanneer degene die aan een interview wordt onderworpen, steevast zijn reactie begint met ‘een goeie vraag’. Dan is de vlag van de domheid meteen in top gehesen. En bleef het maar bij zo’n enkel incident. Dan was er nog weinig aan de hand en was het een van die dingen die gewoonlijk voorbijgaan, meestal ook nog ongemerkt passeren. Maar dit heb ik de afgelopen weken al zo vaak gehoord en zien gebeuren dat ik toch moet konstateren dat dat gebruik op meer wijst dan slechts een waan van de dag. Het zou zo maar kunnen duiden op leeghoofdigheid, welke een veeg teken des tijds lijkt te worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het gebruik van het stopwoord

 1. Ximaar zegt:

  Ieder mens heeft last van stopwoorden en ik niet minder. Als het een een vervanging van ‘eh’ is dan zit ik er niet zo mee, want ‘eh’-zeggers vind ik vreselijk. Het valt me ook op dat ik in de schrijftaal andere stopwoorden heb dan in de spreektaal. Met geschreven text kan je het nalezen en dan denk ik: Te vaak ‘ook’ en ‘prima’ gebruikt, daar moet ik een paar van vervangen door wat alternatieven. Met spreektaal is het er uit voor je het in de gaten hebt, en terugstoppen kan niet meer.

  Het kan nog erger met hele frazes. Zo zei mijn broer erg vaak: ‘Hou me ten goede.’ Door zijn dyslexie heeft ie een hele andere kijk op taal en daar is na 60 jaar weinig meer aan te veranderen.

  Het valt me overigens ook op in het buitenlands. Zo is bekend dat veel Amerikanen 3 fuck(ing)s per regel gebruiken om iets aan te zetten. Een Franse collega bleef maar ‘donc’ zeggen. Had ie zelf ook niet in de gaten.

 2. Laurent zegt:

  De neiging op dit artikel te reageren met ‘goeie vraag’ is welhaast onbedwingbaar.

 3. Sjoerd zegt:

  Ik zou het niets weten, Joost mag het weten, ehh, jazeker, tsja, zeg het maar en ik kan hier nog uren doorgaan, ikzelg gebruik vaker gatverpieleke… en daarmee scoor ik in Google erg hoog.

 4. Sjoerd zegt:

  niet weten uiteraard…grrrr ikzelf nog meer grrrrrr.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s