Een dag later dan gebruikelijk bied ik hier mijn wekelijks drieluik van opmerkelijke feiten, die zich dit keer voordeden in het Amerikaanse Burlington, Stockholm en Maastricht, waarbij in het laatste geval eigenlijk eerder sprake is van een opvallend cv dat zeker de aandacht verdient:
Een dove man in Burlington, in de Amerikaanse staat Noord Carolina, is neergestoken omdat hij gebarentaal gebruikte. De dader dacht dat hij tekens van een bende maakte. Politieagent Mark Yancey uit Burlington vertelde dat de man, de 45-jarige Terrance Ervin Daniels, gebarentaal gebruikte tegen een andere dove man, waarop de dader hem meerdere malen met een mes stak. De dader was er van overtuigd dat Daniels ‘gang signs’gebruikte. Een buurman waarschuwde de hulpdiensten, waarop Daniels naar het ziekenhuis werd gebracht. Zijn toestand is stabiel. De dader, de 22-jarige Robert Jarell Neal, is gearresteerd en zit vast.
De eigenaar van een muziekwinkel in het Zweedse Stockholm heeft een doodskist ontworpen met ingebouwde speakers waaruit muziek klinkt. Volgens Fredrik Hjelmquist zorgt de muziek voor afleiding voor de dode in de hifi – kist en voor troost voor de nabestaanden, die overigens de playlist steeds kunnen aanpassen. Op de vraag of hij in leven na de dood gelooft, zei de ontwerper: “Waarom niet? Misschien geloven we er in Zweden niet in, maar in veel andere delen van de wereld hebben mensen een andere overtuiging.” Hij wil zelf in een hifi – kist worden begraven en heeft dan een voorkeur voor opera.
En waarom zou hier niet eens een opmerkelijk curriculum vitae vermeld kunnen worden van iemand die zowel van alle markten thuis blijkt te zijn als ook lef en doorzettingsvermogen toont? De man in kwestie is de 56 – jarige Maastrichtenaar Cor Jongen die na de Lagere Detailhandelsschool, de HAVO en na MO Handelswetenschappen te hebben gehaald twaalf jaar voor de klas heeft gestaan. In die tijd volgde hij een universitaire opleiding bedrijfseconomie en werd hij mede-oprichter van de Open Universiteit in Heerlen. De Rabobank in Maastricht vroeg hem vervolgens als onderdirecteur. Na dat zeven jaar te zijn geweest, besloot hij zelfstandig ondernemer te worden en bestuurde hij van 1995 tot 1 oktober 2008 drie McDonalds-filialen, ook weer in Maastricht. De overdracht daarvan maakte hem financieel onafhankelijk, waardoor hij sindsdien jonge ondernemers kan coachen, adviseren en begeleiden.