Wolfgang Schlüter

Nadat ik afgelopen maandag al even de aandacht op hem had gericht, denk ik dat het vandaag, vrijdag, als ik binnen mijn weblog een hoekje pleeg in te ruimen voor een vleugje kunst en cultuur, het juiste moment is om de schijnwerper wat meer te richten op een Duitse instrumentalist die in elk geval in Nederland volkomen onbekend is – ten onrechte overigens naar mijn smaak – maar die internationaal en wereldwijd al veel lof gedurende zijn muzikale loopbaan heeft mogen ontvangen. Zo noemde het toonaangevende Amerikaanse vakblad ‘Downbeat’ hem, Wolfgang Schlüter (1933), de belangrijkste SchlueterEuropese jazzvibrafonist van de twintigste eeuw. Die erkenning kwam ook tot uitdrukking in het feit dat hij met veel vooraanstaande jazzmusici heeft mogen spelen, waaronder Dexter Gordon, Benny Bailey en Toots Thielemans.

Bovendien is hij altijd een dragende kracht geweest in alle grote Duitse big bands waaraan onder andere Kurt Edelhagen, Erwin Lehn en Peter Herbolzheimer leiding gaven. Wolfgang Schlüter heeft niet alleen als praktizerend vibrafonist op hoog niveau zijn sporen verdiend, ook als pedagoog en theoreticus is hij al lange tijd werkzaam, namelijk als hoogleraar aan de Hogeschool voor Muziek in Hamburg, waarmee hij nog altijd invloed uitoefent op het eigentijdse Duitse muziekleven. Nog afgezien van het feit dat hij daarin ook maar aktief blijft ondanks zijn al ver gevorderde leeftijd. Daarvan leveren de volgende vier opnamen het overtuigende bewijs.

http://www.youtube.com/watch?v=dTR97dJH22g

http://www.youtube.com/watch?v=80JXhpkPKMc

http://www.youtube.com/watch?v=4_8C8AToZ6E

http://www.youtube.com/watch?v=w1_D-56lhgk

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s