Seniorenkorting

Er is nogal wat commotie ontstaan over de suggestie om oudere werknemers tot tien procent te korten op hun salaris, waarmee door hen dan een bijdrage zou worden geleverd om een collectieve ontslagronde te voorkomen. De ophef werd met name veroorzaakt doordat er aldus weer getornd werd aan een verworven recht van de werknemers, van met name de ouderen onder hen die de laatste jaren al zoveel zekerheden hadden zien wegvallen en dus hier opnieuw aan de beurt kwamen. Maar waar vaker terecht op de rem werd gestaan en protest werd aangetekend tegen een ingreep in het arbeidsvoorwaardenpakket, is de reuring nu toch een stuk minder op zijn plaats. Want uitgaand van het idee dat salaris zoveel is als een beloning voor een geleverde arbeidsprestatie, kan op zijn minst betwijfeld worden of de haast automatische groei in beloning wel paralel moet lopen met toenemende senioriteit dan wel met het aantal in een functie doorgebrachte jaren. De automatische groei van beloningen waarin nu door de structuur van de funktieschalen van CAO’s wordt voorzien, is vaker bij lange na niet – en dan met name aan het eind van de door die salarisschalen mogelijk gemaakte loonontwikkeling – een correcte afspiegeling van de geleverde arbeidsprestaties.

Het aantal functies waarin alleen maar beter gepresteerd wordt naarmate de jaren die erin doorgebracht zijn, vorderen, is over het algemeen zeer beperkt en lijkt zich vooral in het management en in de sfeer van de advisering te bevinden. Daar zou een doorlopende groei gerechtvaardigd zijn, met tegelijk wel een langere aanloop daarin op een lager beloningsniveau, omdat senioriteit en expertise pas de toegevoegde waarde opleveren. Dit in tegenstelling tot het gros van de functies waarin prestaties op het hoogste niveau op een jongere leeftijd geleverd worden, maar waartegenover dan niet het salaris staat dat door die prestaties gerechtvaardigd zou zijn en dat eigenlijk in de gegeven situatie later wordt bereikt als de leer – en prestatiecurve in het functioneren met het ouder worden al weer neerwaarts blijkt te gaan. Met als gevolg dus een beloningsgebouw dat uit zijn evenwicht raakt en bij lange na niet de vertaling is van de op dat moment geleverde prestaties. Zodat die suggestie om de salarissen van de oudere werknemers te korten helemaal niet zo’n gekke is en van realiteitszin getuigt. En ik heb heus niet gemakkelijk praten als stuurman die aan de wal staat. Ik heb dit namelijk altijd een onjuist fenomeen gevonden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Seniorenkorting

  1. Anoniem zegt:

    Bovendien neemt het bestedingspatroon met het vorderen der jaren een heel andere, meestal luxer in plaats van noodzakelijk karakter aan, zodra de kinderen op eigen benen staan. Nu lopen de inkomsten hiermede vaak uit de pas.

  2. math zegt:

    Anoniem is math

  3. Sjoerd zegt:

    Zij hij die al met pensioen is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s