De gemiddelde kijker

Dit moet ik vandaag echt kwijt. Ik wil van een levensgroot vraagteken af dat mij gisteren werd bezorgd door de Dienst Kijk – en Luister Onderzoek die blijkbaar ook eens iets van zich moest laten horen. Want waar besta je anders voor? Vandaar de verschijning van hun jaarverslag 2012 waarin uiteraard opgenomen de kijk – en luistergewoonten van de Nederlander. Een van die spiegels dus die we jaarlijks krijgen voorgehouden en waar je gewoonlijk niet echt vrolijk van wordt. Maar deze overtrof wat mij betreft alles waardoor ik even niet wist waar ik het zoeken moest. Werd ik hiermee ook bedoeld? Ging dit over mij, was de spontane vraag waarmee ik mijn ongeloof en stomme verbazing verwoordde toen ik hoorde dat de gemiddelde Nederlander dagelijks drie uur en zestien minuten naar de televisie kijkt. Waarnaar in hemelsnaam, was mijn eerste en meest logische reaktie vanuit mijn wetenschap en tegelijk oordeel dat tien Nederlandse televisiezenders nog geen dag per jaar kans zien om tezamen gedurende drie uur iets fatsoenlijks op het scherm te brengen. Of het moeten aktualiteiten en films zijn. Voor het overige hoeft er uit hun koker geen serieuze kwaliteit verwacht te worden.

Zodat de vraag voor de hand ligt waar die Nederlander dan wel zo geboeid naar zit te kijken dat hij daar dagelijks dik drie uur voor uit wil trekken. Het gaat mijn verstand in elk geval te boven zodat de konklusie rest dat hij blijkbaar niets beters te doen heeft dan zo lang aaneengesloten beelden tot zich te nemen zonder dat hij mogelijk beseft wat hij ziet. Als er maar beeld is als hij of zij ligt, hangt of zit om de avond door te komen tot het bedtijd is. Zou het dan zoiets als sleur of verveling zijn of is die tv het minst beroerde middel om de tijd te doden in alle passiviteit omdat de accu voor echte eigen aktiviteit overdag al is opgebruikt? Een andere mogelijkheid zie ik met de beste wil van de wereld niet. Dus ligt het inderdaad het meest voor de hand en is die drie uur en zestien minuten per dag best verklaarbaar als je denkt aan die Nederlander die ’s avonds uitgeteld voor zijn tv ligt en deze bestuurt met zijn afstandsbediening, waardoor alles gebeurt en langs hem heen gaat zonder dat het hem raakt, maar alleen overkomt. In die staat zijn die drie uur en zestien minuten zo vol zonder dat daarop die stiekem geknapte uiltjes in mindering hoeven te worden gebracht. En voel ik mij tegelijk al een stuk minder aangesproken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De gemiddelde kijker

 1. Sjoerd zegt:

  Als ik bij ons kijk haalt niemand dat…

 2. Margo zegt:

  Ik haal het nog niet eens in een week!
  Maar Rob, je weet toch dat de bemiddelde Nederlander dol is op alle variaties op ‘Sterren’ dansen/springen/duiken/doenanderebelachlijkedingenommaarinhetnieuwstekomen!? Dat vinden de niet-sterren, niet-bee-enners prachtig! En verder alle mogelijke zangcompetities waar weer alle would-be ‘sterren’ in de jury zitten en meer van die ongein. ‘De’ Nederlander hangt op de bank en het zapt en heeft geen smaak. Dus verbaas je niet.

 3. pjotr zegt:

  Worden de cijfers niet vertekend door die Nederlanders, die ’s morgens de TV aanzetten (als behang) zonder er echt naar te kijken en het apparaat ’s avonds (hopelijk) weer uitzetten? Een andere verklaring kan ik me nauwelijks voorstellen.

 4. Ximaar zegt:

  Doet me denken aan een jaar of 5 terug toen een kennis en een nicht allebei zo’n KLO-kastje in huis hadden. Zo ver ik weet ging het destijds met 1280 van die kastjes. Dat is goed te doen, als ze mooi verdeeld zijn over verschillende leeftijdsgroepen, gezinssamestellingen, opleidingen , regio’s etc. En dat zal dan ook wel gebeuren. Alleen was de kennis blind. Hij wist precies hoe het werkte, maar zag niet het storing lampje knipperen die om een reset vroeg.

  M’n nicht snapte er niets van. Had ‘m achter de bank liggen. Niet handig, want je moet ook ingeven wie er kijken en dat heeft ze nooit gedaan. Die meting was dus nog veel fouter. šŸ™‚

  En er is een groot verschil met de TV aanzetten en er naar kijken of de TV aanzetten en toch maar even de afwas doen. Al met al zal het wel kloppen vergeleken met eerdere of opvolgende jaren en dat is wat ze willen meten.

  Zelf kijk ik alleen on demand. Via mijn IP-nummer kunnen ze exact zien dat ik Mes het mes op tafel, Keuringsdienst van Waarde en Koefnoen leuk vind en regelmatig door DWDD en Nieuwsuur zap. Die laatste nam me net 12 minuten, vooral omdat Wouter Bos wat zinnigs had te melden. AGOVV interesseert me daarentegen totaal niet en sloeg ik over.

  Ik moet er niet meer aan denken om te kijken op het moment dat iets wordt uitgezonden. In het verleden begon ik dan maar te zappen als het item er nog niet was en keerde daardoor soms net te laat terug om het alsnog te missen.

 5. Laurent zegt:

  Ik heb het vaak aanstaan met het geluid uit als ene soort achtergrondbeeld dat ik zijdelings in de gaten hou terwijl ik achter de laptop zit.

 6. math zegt:

  In ons dorp wordt zoveel ingebroken, dat het laten aanstaan van je tv eventuele gasten met slechte bedoelingen, naar het volgende adres doet kijken, waar alles verlaten lijkt, zeker op klaarlichte dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s