Mijn weerpraatje

Omdat dit weblog ook een neerslag wil zijn van het dagelijkse leven en haar doorsneesentimenten, ontkomt het weer er ook niet aan om zo nu en dan onderwerp van gesprek en beschouwing te zijn. Want als praatjes dan geen gaatjes vullen, dan is die rol wel weggelegd voor het weer om bij tijd en wijle daartoe te dienen. Niets waar iedereen zoveel verstand en zelfs ook een uitgesproken mening over heeft. Dus waarom zou ik mijn weerpraatje dan niet houden als er iets aan de hand schijnt te zijn met het weer dat in elk geval afwijkt van het gebruikelijke patroon zoals zich dat in onze verwachtingen verankerd heeft ? En dat daar op dit moment sprake van is, lijdt geen twijfel, met temperaturen die maar niet op het normale niveau voor deze tijd van het jaar willen komen. Waardoor wij tot nu toe in deze winterperiode gemiddelde temperaturen beleven die vergelijkbaar zijn met de waarden die men in deze tijd gewend is aan de de Middellandse Zee. Waar op zich niets mis mee is. Maar het roept tegelijk wel aarzelingen op bij de tuinier die toch wat verder kijkt dan zijn neus zo midden in de winter lang is. Want deze zoelte moet niet te lang meer duren of het leidt tot een aantal praktische problemen die best wel last kunnen bezorgen. Zo moet de grasmaaier toch maar mooi paraat worden gehouden omdat bij voortzetting van die temperaturen boven tien graden het gras van het gazon wel eens ontijdig kan gaan groeien.

Waardoor maaibeurten noodzakelijk worden en de machine zelf nauwelijks nog zijn jaarlijks onderhoud zal kunnen krijgen. En zoals het gazongras groeien gaat, zo zal het onkruid ook voortijdig van zich doen spreken. Wat op zich wel lastig is, maar verder niet onoverkomelijk omdat bestrijding ervan met een regelmatige aanpak altijd helpt. Vervelender is het dat de dieren die normaliter door de winterse temperaturen verdreven worden, door de milde omstandigheden rustig verder kunnen gedijen. Met als gevolg dat bijen en wespen gemakkelijk in aantallen zullen toenemen, zoals dat ook voor muggen en vliegen geldt, wat ons met name gedurende de komende zomer alle hinder kan gaan bezorgen. Nog vervelender is het dat ook de mol zich nog niet aangemoedigd heeft gevoeld tot inactiviteit, dus zich nog steeds niet diep onder de grond heeft teruggetrokken. De sporen van zijn bezigheden zijn in gazons en in weilanden al in overvloedige mate getrokken en zullen slechts toenemen als deze winter maar geen winter wil worden. Dan zijn we als tuiniers inderdaad mooi verkocht en moeten we weer een beroep doen op al die boerenwijsheden als we massaal op mollenjacht gaan. Waar het wat mij betreft niet van hoeft te komen. Koning Winter mag gerust toeslaan en zelfs in die hevigheid dat de rayonhoofden in Friesland kunnen gaan vergaderen. Omdat zo het lieve leven daar is dat bij een gewone winter hoort.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mijn weerpraatje

  1. Sjoerd zegt:

    Een graadje of twintig vorst mag voor mij ook wel een paar weken lang… Als ik maar weet welke weken, dan kan ik daarvoor mijn maatregelen nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s