Sexuele voorlichting

In de tijd dat de trein nog één keer per uur reed en het spoorboekje er dus wel toe deed, heb ik mijn sexuele voorlichting ontvangen. Wat dat met elkaar te maken heeft, zal ik proberen uit te leggen. Want er is wel degelijk een verband. Ik ging namelijk naar school in Utrecht en reisde dus dagelijks daarnaar toe met de trein. Gevolg was dat ik ook vaker lang, bijna een uur, moest wachten voordat ik weer huiswaarts kon gaan. Een enkele keer doodde ik dan de tijd in de Spoorbios, die er op het eerste perron stond, maar meestal was ik toch op mijzelf aangewezen. Dus hing ik wat rond in de hal van dat oude station dat nog door de architect van Ravensteijn was ontworpen en uitzicht bood op een levendig plein met al zijn aankomende en vertrekkende bussen. Zelden tot nooit was ik daar echter alleen. En zo kon het, nee moest het gebeuren, omdat ik nu eenmaal in die levensfase verkeerde waarin je als jonge jongen op zoek was naar jezelf en je relatie met dat grote geheim, dat sexualiteit heette en dat maar niet ontsluierd wilde worden, dat dat raadsel daar zijn oplossing vond.

Want zo ging dat wel in die tijd, waarin ik juist op dat pad alleen onderweg was en ook moest en daarom noodzakelijkerwijs mijn heil vond bij die klasgenoot die ook met de bus naar school in Utrecht kwam en ook wat moest wachten. Dus werd de tijd gevuld met al die besmuikte, bijna verboden praatjes, waar hij, Rudolf, roodharig, rijkelijk met sproeten bezaaid en drie turven hoog, maar ondertussen wel de zoon van de huisarts in Vinkeveen, mooi mee uit de voeten kon. Want iedere dag weer wist hij met nieuwe kennis en feiten die hij ontleende aan de bibliotheek van zijn vader, mij te imponeren en zijn eigen minderwaardigheidsgevoel te compenseren. Waarmee de lamme de blinde op weg hielp, hem de eerste stappen in het grote mensenleven leerde zetten, hem de hulpmiddelen gaf, het inzicht en de techniek om de lol die je beleefde aan de pin -ups in De Lach, in het goede perspectief te kunnen plaatsen. Anders was zonder twijfel beter en mooier geweest, maar gewoon niet mogelijk omdat het voor ouders toen vaak een te lastig verhaal bleek om het face to face aan een onschuldig en nieuwsgierig kind, dat ook ik was, te vertellen. Dus behielpen we ons zo om het met onze eigen kinderen beter te gaan doen. Waarvan we dan maar hopen dat dat wel is gelukt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Sexuele voorlichting

  1. André zegt:

    En, is dat gelukt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s