Het gevoel van Theo Maassen

Toen ik gisterenavond een half uur naar Theo Maassen had zitten kijken, bekroop mij het unheimische gevoel dat hedendaags cabaret niet meer aan mij besteed was en dat de kwintessens ervan helemaal aan mij voorbij ging. Want terwijl ik een zaal permanent en onbedaarlijk hoorde lachen, zat ik me af te vragen waarom. Het lukte mij nog geen moment tot dan toe om ergens de lol van in te zien. En om de rijzende twijfel bij mij over mijn gebrek aan gevoel voor humor te sussen, maakte ik mijzelf maar wijs dat publiek dat uitgaat en in het theater zit, nu eenmaal eerder bereid tot schateren is omdat je wel wat pret voor je geld wilt hebben. Zo werkt het wel bij normale mensen, hield ik mijzelf voor. En logisch dus dat ik gezeten op de eerste rang van mijn huiselijk en gratis komfort het allemaal wel even moest zien, was de geruststellende gedachte na dat eerste half uur, dat dus in geen enkel opzicht voldeed aan mijn verwachtingen, die ook nog niet eens zo hoog gespannen waren. Maar gelukkig werden niet lang daarna mijn bange voorgevoelens, die dus stilletjes begonnen te ontstaan, al weggenomen door een Maassen die blijkbaar de tijd nodig heeft om warm te draaien en om de juiste positie te vinden.

Die inderdaad alleszins nodig is gezien alle ferme stellingnames die hij zich permitteert en die er nooit om liegen. Wat voor mij een hele opluchting betekende in deze tijd waarin cabaret steeds meer lijkt te floreren dankzij die zo innig omarmde vrijblijvendheid waar Theo Maassen in ieder geval zo wars van is en daar op een vierkante en soms botte wijze uiting aan geeft, dus zonder aanziens des persoons en ook zonder rekening te houden met welk taboe dan ook, als dat al mocht bestaan. Overigens sluit hij met zijn ogenschijnlijk vierkante en direkte stijl het gevoel, zijn gevoel niet uit. Integendeel, zou ik bijna zeggen. Hij gebruikt die confrontatie juist om alles dat waarde heeft en dus weerloos is, te beschermen. De integriteit, de zuiverheid, de goede wil zijn bij hem in goede handen. Maassen komt er voor op door alles dat daar haaks op staat genadeloos tegemoet te treden, te benoemen en te bestrijden. Ongepolijst en niet mis te verstaan, zeikt hij dan af en blijkt je dan als kijker en als luisteraar toch volledig te bevrijden, als je je daarin kunt vinden en het ermee eens bent dat het wordt gezegd. Dat overkwam mij tenminste wel en dat voelde goed. Met dank aan Theo Maassen, die wat mij betreft dus deugt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Het gevoel van Theo Maassen

 1. Mack zegt:

  Ah, gelukkig. Het loopt goed af. Ik weet niet of dit de show was die ik in het theater gezien heb, maar ik heb daar hard gelachen. En ik kan niet op commando lachen.

 2. Laurent zegt:

  Ik kwam bij het laatste deel erin, en dat was iig goed. Hij kan je laten lachen om iets om je direct daarna af te vragen ‘ho even, mág ik hier wel om lachen?’ Een mooie constructie was dat deel over al die mensen die ‘weg’ moesten. In het begin kun je nog denken ‘ja, inderdaad!’ maar gaandeweg wordt het steeds absurder.

 3. Sjoerd zegt:

  Theo Maassen komt er bij mij niet in. Na zijn onbeschofte, grove gedrag naar een fotografe, Ilvy Djiokiktjien, waar hij zomaar een dure camera op de grond gooit. Wil ik niks meer van hem horen.
  Zie: http://nos.nl/artikel/72241-theo-maassen-vernielt-dure-camera.html

 4. Nanos zegt:

  Kwam hij er op het laatste deel in? Dat hebben wij dan gemist. Het grootste deel zagen en aanhoorden we. Om die ellende goed te maken moet het laatste wel top geweest zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s