De jaarlijkse rite de passage

Morgen, Oudejaarsdag, om tien uur in de ochtend staan alle seinen weer op groen voor het begin van de jaarlijkse rite de passage, waarvoor naar het schijnt Nederland nog de enige plek op aarde is, waar dat mogelijk wordt gemaakt. Om die tijd mag hier gedurende een etmaal de hel op aarde losbarsten en de infantiliteit uitbreken. Vanaf dat moment mag elke burger boven de leeftijd van zestien jaar zoveel vuurwerk afsteken als het hem of haar belieft. En dat alleen maar omdat het jaar ten einde loopt en een nieuw jaar zich aankondigt. Beroerder kon de smoes haast niet zijn voor de ontketening van dat explosief geweld dat ook nog eens per jaar aan het toenemen is, want telkens weer nieuwe records in de verkoop van vuurwerk vertoont. Een bedrag van zestig miljoen euro dat in die luttele uren wordt afgeschoten, wekt nauwelijks nog verbazing en doet niemands ogen knipperen.

Crisis of geen crisis, maar die gein, of noem het ongein, laat de Nederlander zich beslist niet afnemen, ook al kost het links of rechts wel eens een kop, een hand, wat vingers of een paar levens. Jammer dan en pech gehad, maar het blijkt tot de bedrijfsrisico’s van die rite de passage, dat overgangsritueel te horen zonder welke bij ons in Nederland een jaarwisseling geen jaarwisseling kan zijn. Waarbij uiteraard de huisdieren ook nog eens het kind van de rekening zijn en dat terwijl de statistieken ons juist als dierenliefhebbers bij uitstek aanmerken. Zo gek kan het wel gaan juist op die laatste dag van het jaar, die kennelijk het maffe excuus oplevert om het hoofd en het verstand volledig te verliezen om vervolgens met een schone lei en lelieblank geweten aan een nieuw jaar te kunnen beginnen. Voor die idiote paradox moet je dus net op 31 december in Nederland zijn, als de passage van oud naar nieuw op deze dwaze wijze zijn beslag kan krijgen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De jaarlijkse rite de passage

  1. Sjoerd zegt:

    Hier gaat er helemaal niets de lucht in.Heb ik trouwens ook nooit gedaan.gewoon zonde van het geld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s