Het nut van de elektrische tandenborstel

Als ik mijn oren gisteren echt heb mogen geloven, dan is de elektrische tandenborstel net zo gemeengoed en even geaccepteerd geworden als de afstandsbediening voor de televisie. Mocht die bewering waar zijn, dan betekent dat voor mij opnieuw de bevestiging van het feit dat de tijdgeest mij toch begint te ontglippen. Ik mag hopen dat het niet zo is en ik ga er eigenlijk ook van uit dat deze bewering nergens op gebaseerd is en hoogstens uit de mond kan zijn gekomen van een marketingman die er belang bij heeft om het geloof in dat overbodige product dat de elektrische tandenborstel is, tegen de verdrukking in te versterken. Of ben ik dan zo gek geworden dat ik het nut van zo’n apparaat maar niet wil zien en onderkennen? Dat de eerste gebruiker ervan dan maar eens opstaat en mij van de voordelen van dat mechanische tandenpoetsen overtuigt. Ik kan ze in elk geval niet ontdekken. Of het zou zo moeten zijn dat het bewegen van de arm van links naar rechts en van boven naar beneden en ook andersom zo’n krachtsinspanning voor velen is of als zodanig wordt ervaren dat daarin de rechtvaardiging voor de aanschaf van die elektrische tandenborstel gelegen moet zijn.

Een ander motief kan ik met de beste wil van de wereld niet bedenken, te meer omdat er verder niets mee wordt verdiend. Integendeel, de aanschafprijs plus de dagelijkse stroomkosten vergen een aanmerkelijk groter bedrag dan die twee of drie tandenborstels die er per jaar nodig zijn als dat poetsen op eigen kracht gedaan blijft worden. En laat niemand, en vooral niet die meneer of mevrouw van Oral B+, met het verhaal aankomen dat dat apparaat in alle hoeken en gaten van het gebit komt. Wat dat aangaat heb ik nog altijd geloof in het genie en het kunnen van de mensenhand welke tot alles in staat is en dus overal bij komt, als dat maar gecombineerd wordt met een stevige dosis wil. Ontbreekt dat en is men eenvoudig te beroerd voor de inspanning om de tanden met de eigen handen echt goed te poetsen, dan biedt elk kletspraatje uitkomst en tegelijk een uitstekend alibi om zo’n volstrekt overbodige elektrische tandenborstel aan te schaffen. En is in feite alles al heel gauw goed genoeg om gemeengoed en geaccepteerd te worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Het nut van de elektrische tandenborstel

 1. Mack zegt:

  Tja, mijn tandarts adviseerde het de laatste keer ook. Gek word je er inderdaad van. 40 jaar met de hand gepoetst, bijna geen gaatjes, behalve bij deze tandarts en nu krijgen we dit.

 2. Emigrant zegt:

  Ik had wat last van bloedend tandvlees. Electrische borstel gekocht en weg is het. Als ik op reis ga neem ik hem niet mee, maar dan moet het niet te lang duren of het probleempje komt terug.

 3. Sjoerd zegt:

  Ik gebruik al meer dan 40 jaar steradent…

 4. Anoniem zegt:

  De vaatwasser ook maar de deur uit gedaan..

 5. Margo zegt:

  Ik poets al zeker twintig jaar elektrisch en wil niet meer anders. Zoals jij redeneert zouden we het ook zonder wasmachine, vaatwasser, droger, stofzuiger enz. kunnen doen! Dat alles kan ook op spierkracht!

  • robschimmert zegt:

   Tanden poetsen en spierkracht. Wat heeft dat met elkaar te maken? Ik kan er echt met mijn pet niet bij dat zo’n simpele handeling die geen inspanning kost, ook al door middel van elektriciteit moet plaats vinden. Ik heb mij in al die jaren nog altijd niet op een spoor van vermoeidheid kunnen betrappen na dat twee maal daags tanden poetsen. Wat mag toch het nut van dit apparaat zijn dat nauwelijks enig gemak oplevert? En de vergelijking met de andere toestellen gaat volkomen mank omdat die nog enige krachtsinspanning vervangen.

 6. Ximaar zegt:

  Zelf gebruik ik een gewone tandenborstel, maar doe dat met een kunstgebit buiten mijn mond. Ik zie dus goed waar ik poets. Steradent gebruik ik nooit. Dat maakt gebitten poreuzer, waardoor vuil er sneller aan hecht. Gewoon de goedkoopste en meest schurende tandpasta bevalt mij het beste.

  Maar je moet een dergelijk ding niet met een wasdroger vergelijken. Die dingen vreten 1000 keer zoveel energie en ga ik echt niet gebruiken. Nee, het ligt tussen een scheerapparaat en een accuschroeverdraaier. Ik gebruik dus wel een elektrisch scheerapparaat, omdat ik te lui ben om me met mesjes te scheren. Dat laatste is uiteindelijk ook duurder vanwege die weggooi mesjes. Een accuboormachine met schroevendraaierbit of alleen 1 om automatisch schroeven te draaien zijn ook akelig populair. Wie gebruikt er nog een gewone schroevendraaier die je alleen maar blaren oplevert? Ik dus, maar ik heb dan ook weinig schroeven te draaien.

  Het verbruik van een elektrische tandenborstel zal vergelijkbaar zijn met een dat van een elektrisch scheerapparaat en rond de 20 eurocent per jaar liggen.

  Die elektrische tandenborstel voorkomt gewoon een poetsarm en zou dus door het ziekenfonds vergoed moeten worden. 🙂

 7. Anoniem zegt:

  Dat brengt mij op het onzinnige gebruik van een bladblazer om enig blad met veel kabaal richting erfafscheiding op te zwepen, waarop de buurman zich genoodzaakt voelt om met hetzelfde kabaal de paar blaadjes weer terug op mijn tuinpad te deponeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s