Het Amsterdams dédain

Welbeschouwd is het eigenlijk maar een raar verhaal met en rond die Amsterdammers. Als er iets aan hen kleeft, dan is het wel hun arrogantie, de neerbuigendheid waarmee er door hen over de periferie, over boeren, over de provincie wordt gesproken. Alsof de wijsheid bij hen begint en eindigt en de rest van het land zich slechts in domheid en achterlijkheid kan wentelen. Dat is het refrein dat tot vervelens toe uit hun monden is te horen. Waarmee de konstatering zou kunnen eindigen ware het niet dat er toch een nuance aangebracht dient te worden en ook nog eens een heel interessante. Want de bevolkingsopbouw van de hoofdstad laat zien dat de echte Amsterdammers, degenen die in die stad zijn geboren, verreweg in de minderheid zijn, slechts een beperkt percentage vormen van de om en nabij 700.000 inwoners. Het merendeel van de ras – Amsterdammers blijkt zich elders gevestigd te hebben, in Purmerend, in Hoorn, in Lelystad, in Almere.

Zodat de konklusie maar al te gerechtvaardigd is dat de spreekwoordelijke hoofdstedelijke arrogantie vooral belichaamd wordt door al diegenen die ooit vanuit die zo vermaledijde provincie, vanuit Brabant, Limburg, Friesland en Groningen, om maar de meest sprekende voorbeelden te noemen, verhuisden naar de hoofdstad, zich daar vestigden en wortelden. Om zich vervolgens dat dédain aan te meten waarmee ze dan naar hun oorsprong keken en om met misplaatse trots al diegenen weg te zetten die het niet hadden gewaagd of nodig gevonden om net als hen die stap naar dat in hun ogen zo superieure Amsterdam te maken. Zodat daarmee de cirkel ronder dan rond is als de ene hand de andere hand niet wast, maar van zich afschudt, terwijl ze wel dezelfde komaf hebben en het dus met die hoofdstedelijke arrogantie daarom best losloopt, omdat ze vooral geworteld blijkt in die zo geminachte provincie.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het Amsterdams dédain

 1. Sjoerd zegt:

  Het is een kwestie van geduld…

 2. Laurent zegt:

  Dat is een verschijnsel dat inderdaad al een hele tijd bekend is bij – ook wel weer – diverse inwoners van Amsterdam.

 3. Mack zegt:

  Want…Amsterdam ligt niet in een provincie ofzo?

 4. Margo zegt:

  Een beetje erg generaliserend. Ik heb daar nooit iets van gemerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s