Andrés Neuman

Normaal gesproken wordt dit weblog op vrijdagen opgeluisterd door een korte blik op een stukje van de wereld van de beeldende kunst. Daar vormt deze vrijdag de uitzondering op om de reden dat ik op dit moment zo vervuld ben geraakt van het schrijvend kunstenaarschap van de Argentijn Andrés Neuman (1977) dat dit gewoon om voorrang vraagt, dat die bewondering van mij voor eens en voor altijd hier vastgelegd moet worden. Want hoewel ik zijn meesterwerk “De eeuwreiziger” al twee jaar geleden gelezen en de 3 andres neumanhemel in heb geprezen, waande ik mijzelf toen nog een roepende in de woestijn, terwijl ik nu van verschillende kanten in mijn direkte omgeving diezelfde lof hoor, die ik destijds nog in mijn eentje bezong. Waarmee wat mij betreft helder is dat met Neuman zich een van de grootste schrijvers van de eenentwintigste eeuw heeft aangediend. Dat durf ik met stelligheid te zeggen.

Omdat het mijn begrip te boven gaat dat iemand van die jeugdige leeftijd al een roman kan schrijven welke zo veelomvattend is en die op de eerste plaats getuigt van een diepgaand begrip voor menselijke relaties, emoties en motieven, als hij deze plaatst en uitwerkt in een vertelling die alle voorwaarden in zich heeft om de lezer mee te slepen en te verrijken. Nog afgezien van het feit dat het evenmin te bevatten is dat eruditie en brede kennis al zo manifest aanwezig kunnen zijn in een schrijverschap dat gerust pril genoemd kan worden en daardoor wat mij betreft ongeëvenaard is, te meer daar het ook nog uitblinkt door verbeeldingskracht. Want breng maar eens de wereld van 1812 in het Pruisen van toen, met haar dynamiek en geest, in beeld zoals Andrés Neuman dat in “De eeuwreiziger” deed, nota bene op zijn nog jeugdige leeftijd. Dan heb je dus alles in je om een van de grootste schrijvers van je tijd te worden. Daar brengt niemand mij meer vanaf.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s