De fuzz van Cummings

Een keer in de maand worden de abonnees van Dagblad de Limburger vergast op een bijlage bij hun krant, welke de ronkende titel “Limburg Onderneemt” draagt. Die wordt helemaal gratis geleverd, kost de lezer niks en bezorgt hem bij raadpleging van de inhoud zo nu en dan de hik en lachbuien. Ook deze keer was het weer raak met een verhaal over de grote buitenwereld welke in de persoon van zo’n zelf benoemde managementgoeroe Limburg komt opzoeken en die provincie verblijdt met zijn kennis en boodschap. Tom Cummings is de naam. En wie er nog nooit van heeft gehoord, waarop de kans natuurlijk verreweg het grootst is, wordt toch wel even stil van de papieren die deze profeet, deze topspreker op de MBA Homecoming Day in Maastricht kan overleggen. Want hij is executive board, senior management advisor en betrokken bij diverse succesvolle ondernemingen en netwerken, zoals Cambridge Energie Research Associates, Leading Ventures, European Climate Foundation en The Global Alliance for Banking on Values. Verder is hij lid van de Raad van Progressio Foundation en adviseur van de Talberg tom-cummingsFoundation, een action learning netwerk om wereldleiders te betrekken bij projecten voor human development en duurzaamheid in Afrika. Kortom, een zwaargewicht zoals je dus zelden tegenkomt en bij wie je je er wel voor hoedt om zijn business card te vragen omdat die nu eenmaal te klein is om ’s mans kunnen en kennis samen te vatten.

En logisch daarom ook dat zo een kanjer niet naar Limburg komt om een paar open deuren in te trappen, maar om perspectieven te schetsen voor een wereld zoals die na 21 december wel verder met zichzelf moet. Waarvoor deze profeet de volgende handreiking biedt: “Iedereen kan leiderschapsvaardigheden ontwikkelen. Het is vooral een kwestie van oefenen in balanceren. Door vraagstukken te bekijken vanuit een helicoptervisie zonder je te focussen op de details en out-of-the-box nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Die zijn er. In elke situatie. Reframing is hoe je kijkt naar nieuwe situaties en deze door framing, het aanbrengen van samenhang, terugbrengt in een nieuwe balans. En soms raak je door onvoorziene situaties verder verwijderd van je balans. Dan moet je je opnieuw richten – recovery – op een nieuw evenwicht. De balans, het evenwicht is dynamisch. Onderliggende kracht hierbij blijft je engagement. Hoe je persoonlijk de verbinding legt met zaken die groter zijn dan jezelf. Daarom gaat contextueel leiderschap in de eerste plaats om een volledig persoon te worden door waarden en normen te verinnerlijken. Door een sterk bewustzijn te ontwikkelen van wat je echt belangrijk vindt en je hiernaar als leider te gedragen.” Aldus deze Cummings die hiermee zijn visitekaartje afgeeft en bewijst dat hoe meer fuzz je verkoopt, des te dikker de honoraria en de erkenningen zijn die daar dan op volgen. Omdat mensen, ook zij die zich professionals noemen, kennelijk belazerd willen worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De fuzz van Cummings

  1. Sjoerd zegt:

    Een visionair die zichzelf goed weet te verkopen…

  2. math zegt:

    Ik zou graag eens een seminar anno 2000 en 2005 van dergelijke praatjesmakers willen terug horen, en dan hun visie voor de jaren tot 12-12-2012 aan de werkelijkheid willen toetsen.
    Wat een ouwhoer !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s