Er zijn mensen die zich druk maken om een bultrug die op een zandbank is gestrand en daarvoor hemel en aarde bewegen. Mag. Dan heb je mensen die zich de longen en nog veel meer uit hun lijf schreeuwen voor hun club. Is ook niks mis mee. Moet evenzo kunnen. Hoewel die passies toch langs mij heen gaan en de mijne zeker niet zijn. Zoals de mensen die juist daarvoor warm lopen en alles opzij zetten, het niet zullen begrijpen dat ik mij druk, ja misschien wel boos erom maak dat we iets dreigen kwijt te raken omdat er geen geld meer voor is, dat ik zo vrij ben te rekenen tot het nationaal culturele erfgoed, tot dat waar ons land trots op mag zijn omdat wij er al tientallen jaren werkelijk goede sier mee konden maken in het buitenland. Dat durf ik te beweren en zo zwaar ga ik erin als het om het Metropole Orkest gaat dat nu in zijn bestaan wordt bedreigd. En dat bij de bezuinigingsoperatie juist de keuze wordt gemaakt om dit orkest op te offeren, weiger ik eenvoudig te begrijpen, te meer omdat grote orkesten als het Concertgebouw Orkest en het Rotterdams Filharmonisch Orkest wel overheidsmiddelen toegedeeld krijgen terwijl die ensembles door hun reputatie al heel goed hun broek op kunnen houden. Waarom dan de erfenis van Dolf van der Linden geslachtofferd wordt, is volstrekt onduidelijk.
Juist omdat zijn Metropole Orkest in haar bijna zeventigjarig bestaan zo’n naam heeft opgebouwd en Nederland in de wereld van de jazz en de popmuziek internationaal stevig op de kaart heeft gezet zoals onder andere blijkt uit de verontrusting die naar aanleiding van die voorgenomen bezuiniging opgetekend kon worden uit de monden van Bono, Al Jarreau, Gino Vanelli, Basement Jaxx, Tori Amos en Charlie Haden om maar eens een paar illustere voorbeelden van muzikanten te noemen die ervan verdacht mogen worden dat zij de goede neus hebben voor kwaliteit. Wat mijn ongeloof en mijn boosheid om die serieuze dreiging dat het Metropole Orkest, ons Metropole Orkest, zo maar kan gaan verdwijnen, alleen maar groter maakt . Dat mag wat mij betreft niet gebeuren. Geen denken aan omdat we gewoon niet zonder kunnen als we tenminste in onze Nederlandse lichte muziek en orkestrale jazz nog behoefte hebben aan eigen kwaliteit. Wie het daar mee eens is, kan zijn stem verheffen tegen dit kwalijke voornemen en een petitie tekenen op www.metropoleorkest.nl/helpmee Mij dunkt dat dat een kleine moeite is. En wie weet is dit precies dat kleine beetje dat helpt om dit stukje nationale trots in leven te houden en te vrijwaren van dat kille bezuinigingsmes. Het verdwijnen van zo’n geweldig orkest zou namelijk dood – en doodzonde zijn.
Het lijkt effect gehad te hebben, de nationale verontwaardiging hierover.
Als ik kijk welke liederlijke hoeveelheden aan subsidie daar naar toe gaan en ze alleen maar elitepubliek trekken mogen ze voor mijn part allemaal de ww in. Mijn steun krijgen ze duidelijk niet.
Fout, Sjoerd. Want dit orkest speelt enerzijds op de radio en anderzijds op de podia zoals Paradiso en de Melkweg. Dus hoezo een elitepubliek? Met wat voor een orkesten in de lichte muziek moeten we het dan doen? De Schintaler misschien of Rieu? Dat kan je, hoop ik, niet menen.
Je wordt ook op je wenken bediend he? Ze zijn alweer gered.
Zo’n lichtpuntje is wat mij betreft niet weg.
Dat kan best zijn, maar moet het daarom zo duur zijn, ik dacht het toch van niet.
Wat, al gered? Dat is een grote opluchting. Het was ook wel van de gekke: er komt een financiële meevaller binnen bij de overheid, dan kan zij niet doorgaan de Nederlandse cultuur te schrappen.