Onze rat race

Mogelijkerwijs heb ik achteraf wel wat gemakkelijk praten en kan mij voor de voeten worden gegooid dat het een erg luxe – opinie is die ik verkondig nu voor mij de strijd gestreden is en ik dus plaats genomen heb in de leunstoel en met recht de beste stuurman genoemd mag worden, nu ik dus definitief aan de wal ben gaan staan. Aan de andere kant is het ook wel weer zo dat die positie waarin je dus bij uitstek ongebonden bent, ook de grootste vrijheid geeft om een oordeel te vormen en uit te spreken, over de wijze waarop we ons leven momenteel vorm en inhoud geven. Wat niet meer naar eigen inzicht en op ons eigen houtje gebeurt, maar in gezamenlijkheid en met zijn allen en naar de waan van de dag waarin we ons laten meeslepen in de rat race die ons leven en onze samenleving steeds meer beheerst. Want die lijkt en blijkt alsmaar maatgevender te worden voor ons allemaal, met als leidend beginsel dat we vooral vooraan moeten staan, de koppositie willen bekleden, de beste behoren te zijn en nog liever de kampioen. Dat is het adagium dat we ons tegenwoordig allemaal schijnen te moeten aanmeten, dat we voor goud gaan. Voor minder doen we het niet meer.

Minder dan een tien is uiteraard dan niet goed genoeg, ongeacht of dat bossen aan trauma’s en frustraties en gemankeerde persoonlijkheden oplevert. Nog los van het feit of die triomf bijdraagt tot het persoonlijk geluk. Want dat lijkt al helemaal niet meer te tellen omdat de zege, het kampioenschap, die tien geacht wordt inherent aan, synoniem te zijn met dat geluk, als het al niet de alles bepalende voorwaarde daarvoor wordt geacht. Zonder schijnt het leven al geen zin meer te hebben, met als gevolg dat we er met zijn allen voor gaan en in voortdurende competitie met elkaar leven in de veronderstelling dat er maar één de beste kan zijn, dat maar één keer de tien wordt uitgedeeld en dat voor de rest iedereen het nakijken heeft en zich tot de klasse van losers mag rekenen. Dat is het type samenleving dat er zo langzamerhand is ontstaan, die zich dus kenmerkt door wedijver en logischerwijs als gevolg daarvan ook door naijver. Waardoor je nog nauwelijks van een samenleving kunt spreken, als daarin het recht van de sterkste geldt en het voor de rest een kwestie van overleven is, met een meerderheid die het niet redden zal en kopje onder gaat. Wat de dwingende vraagt rechtvaardigt of die zoektocht en dat streven naar uitmuntendheid, eigenlijk wel daarin zou moeten eindigen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Onze rat race

 1. math zegt:

  En toch weet ik het niet. Als deze drive nu onderdeel van de evolutie uitmaakt? Streven naar de nul, het andere uiterste, en je gelukkig voelen aan de laatste mem leidt tot degeneratie.

  • robschimmert zegt:

   Tussen nul en tien moet ergens een balans te vinden zijn die het vertrekpunt is voor enerzijds de maximale ontplooiing (kennen, kunnen, zijn, hebben, voelen, enz) en anderzijds het optimale geluk.

 2. RadaR zegt:

  Bieden schijnen jullie niet meer te beseffen, dat cijfers één van onze vele eigen uitvindingen zijn. Ze betekenen niets, tenzij we er zelf [meer] waarde aan toekennen dan ze feitelijk hebben.
  Cijfers zijn oorspronkelijk bedoeld om een soort betekenis te geven aan zaken, entiteiten maar ook [en die vallen in de huidige tijd sowieso buiten de boot] gevoelens.
  En misschien is dat laatste ook maar goed ook. Want mensen, die hun gevoelens in cijfers uitdrukken [“Hoe ik me voel? Ach, een 7-tje vandaag”] verafschuw ik, omdat het veelal simpele zielen zijn, die het verleerd hebben hun gevoelens in woorden uit te drukken.
  Dus die balans tussen 0 en 10, Rob, waar jij aan refereert, hij zal me werkelijk aan mijn kont roesten. Goed, slecht, matig, uitstekend, kloten, dat zijn voor mij de woorden die ik wil horen. Omdat ze mij uitnodigen om er echt op te reageren. Als iemand spreekt van dat 7-tje denkt de gemiddelde egoist van tegenwoordig “ach, zijn beurskoers is in een dip, maar dat kan morgen zo maar anders zijn” en gaat schouderophalend over tot de orde van de dag.
  Er is niets in de natuur wat zich in cijfers uitdrukt, behalve dan die mens. Misschien zouden we daar eens over moeten nadenken.

  • RadaR zegt:

   Sorry, beiden ipv bieden ….. die verdomde leesbril ook 😀

   • robschimmert zegt:

    Nou, het cijfer is geen doel in zichzelf, zoals daar in de hedendaagse cultuur sprake van is, maar hoogstens een middel om de maat uit te drukken. Niet meer en niet minder. Maar het mag van mij ook met een woord, hoor. Als dat excellent ook weer niet doel in zich wordt. Daar gaat het mij slechts om.

   • RadaR zegt:

    Het is even frappant als storend dat mensen in vrijwel alles in cijfers denken. Behalve bij waar het om gaat: rekenen. Want dat kunnen steeds minder mensen. Rekenen met cijfers, maar helaas ook rekenen op elkaar.
    Excellent … ach, het kan zo maar aan mijn rijtje worden toegevoegd. Zolang, zoals je terecht opmerkt, excellent zijn maar niet het alles overstijgende doel wordt.
    Dat meisje uit Staphorst bleek een excellent doel voor pesters. Een bewijs te meer hoe makkelijk bepaalde typeringen en waarderingen, eenmaal op een hoop geveegd, tot desastreuze gevolgen leiden. 😦

 3. Ximaar zegt:

  Zelf ervaar ik het niet zo. Waardering is prima, maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Ik vind het belangrijker dat iedereen (en dan bedoel ik ook mensen buiten Nederland) mee kan en wil komen.

 4. Freyja zegt:

  In hoeverre is een mens een kuddedier in een ratrace? Of een ‘dier met ratio’?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s