Een man zonder eigenschappen

Het geven van geen enkel commentaar, het betrachten van de absolute radiostilte was waarschijnlijk nog wel de meest verstandige reaktie van Rutte en zijn VVD en Samsom en diens PvdA op het spraakmakend portret van onze premier dat afgelopen zaterdag over drie pagina´s afgedrukt stond in NRC Handelsblad. Spraakmakend omdat het alleszins hout sneed en het beeld van Mark Rutte als de man zonder eigenschappen niet alleen nog eens bevestigde maar zeg maar gerust ook versterkte. Waardoor het des te verontrustender was en in feite de Nederlander ernstig zorgen zou moeten baren. Want de man die ons land door deze moeilijke tijd heen moet loodsen, werd haarscherp uitgetekend als iemand die omwille van de macht, het bezit daarvan, zelfs nog bereid is om zijn eigen have en goed van de hand te doen, dus al helemaal in staat is om van standpunt te wisselen of gehuldigde principes te laten vallen. Zoals de wind waait, waait bij hem dus zeker zijn rokje en in beginsel met alle winden mee. Wat hem des te gemakkelijker afgaat, omdat hij nog nooit door een van zijn medepolitici of mede-onderhandelaars is betrapt op het bezit van enige dossierkennis of op de belangstelling voor diepgang in de materie. Zijn sterkste punt blijkt het sfeer maken te zijn. De gulle lach is zijn wapen om impasses in gesprekken te doorbreken, terwijl hij er ook bedreven in is om met die ene oneliner stijve verhoudingen te ontspannen. Maar laat het vooral niet moeilijk worden.

Want dan is onze Mark in geen velden of wegen meer te bekennen of houdt hij zich schuil om vervolgens aan te sluiten bij de mening die door meerderheden wordt gehuldigd en die hij dan gretig en graag als de zijne verkoopt. Zo staat onze minister – president er dus op en zullen wij als Nederlanders met hem op onze hoede moeten zijn, omdat ons lot in handen ligt van deze man zonder eigenschappen die alleen rechtop staat als hij de wind mee heeft. Dat is het verontrustend beeld dat opdoemt uit die drie bladzijden NRC van afgelopen zaterdag en dat des te verontrustender is omdat het met name gestoeld is op informatie uit wel heel onverdachte bron. Want als lieden als Wilders, Pechtold en Roemer dit hele verhaal gesouffleerd zouden hebben aan de betreffende journalisten, had ik geen cent gegeven voor het waarheidsgehalte ervan en zou het voor mij in de kategorie’ stemmingmakerij’ ingedeeld kunnen woren. Het tegendeel is echter het geval nu op zich deugdzame politici als Arie Slob, Buma en van der Staay, want met een conservatief – christelijke achtergrond, de seinen voor dit verhaal op groen hebben gezet en de bouwstenen ervoor hebben aangedragen. Dat maakt het signaal dat in dit portret opgesloten zit, pas zorgwekkend en tegelijk een aansporing om heel goed, met Rutte aan het roer, op onze zaak te blijven letten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een man zonder eigenschappen

  1. Laurent zegt:

    Het is een complete windvaan en kameleon, die elke richting uitwijst of elke kleur aanneemt zolang hij maar Belangrijk Mannetje kan spelen.

  2. Anoniem zegt:

    Uit het goeie waaibomenhout gesneden zeg maar..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s