Langs de lijn

Nog altijd lijken de kruitdampen rond het geweldsincident na het voetbal in Almere niet te zijn opgetrokken. De gebruikelijke rituelen, alle beschouwingen en vooral het vele gepalaver erover wijzen erop. De samenleving heeft de schokgolf die die gebeurtenis teweeg bracht, nog niet verwerkt en heeft de oorzaken en gevolgen nog altijd niet op een rij gezet. Wel is het tot nu toe duidelijk dat er veel met de haren is bijgesleept en dat er vooral gewezen wordt, maar nauwelijks iets aan reflectie wordt gedaan. Of is er al iemand geweest die luid en duidelijk in de spiegel heeft gekeken en bij zichzelf is begonnen? Mij is het in elk geval ontgaan, terwijl het zo voor de hand liggend is om dat juist op de eerste plaats te doen. Want je moet ze eens horen die ouders, en met name die vaders, die op zaterdagochtend vroeg langs het voetbalveld staan en hun zoontjes en dochters van net drie turven hoog en zes, zeven jaar oud dan aanmoedigen, als hun verbaal geweld waarmee dat gepaard gaat, tenminste zo genoemd kan worden.

Als toehoorder op afstand – want de klanken van dat aangrenzend voetbalveld dringen tot mijn achtertuin door – zou je het liefst van schaamte onder de graszoden kruipen. Als dat nog voor steun, voor supporteren moet door gaan, als zo het voorbeeld wordt gegeven, als dat de maat is van het moderne opvoeden, dan weet ik intussen wel genoeg en is het voor mij niet zo vreemd dat wie zo zaait, dat die op termijn de kwalijke opbrengst daarvan zal oogsten. Of moeten die F-jes het van zichzelf en zonder voorbeeld soms beter doen en weten? Dat wil toch niemand meer geloven. Zodat de konklusie heel simpel is, namelijk dat het vergif dat vroegtijdig is ingebracht, op enig moment wel zal gedijen en neerdaalt in het gedrag van diegenen die in hun onschuld en bij hun spel zo mateloos verziekt zijn door hun eigen opvoeders. Wat dat aangaat, is het incident in Almere maar een voorbode van wat ons nog te wachten staat, maar waarvoor het nu al te laat is om dat tij nog te keren. Veel prinsjes en prinsesjes van gisteren en vandaag zijn immers al op weg om de problemen van morgen te worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Langs de lijn

 1. Helaas wel ja. Intriest dat aan de zijlijn het meest fanatiek wordt gebulderd. Het goede voorbeeld is vaak ver te zoeken.

 2. Mack zegt:

  Ik zal eens langs het veld gaan staan om te horen hoe dat klinkt.

 3. RadaR zegt:

  Veel prinsjes en prinsesjes van gisteren en vandaag zijn immers al op weg om de problemen van morgen te worden.
  Ik begrijp hieruit, dat ook jij een breder maatschappelijk probleem onderkent en herkent dan men ons wil doen geloven.
  Overigens, niet ter correctie maar slechts ter aanvulling: “…… al op weg zijn om de problemen van morgen te worden gemaakt” zou ook mogen. Omdat daar ook die niet weg te vlakken rol van de ouders in weerklinkt.

  • robschimmert zegt:

   Natuurlijk. En verder wat betreft de rol van de ouders, die steeds meer door grootouders wordt vervuld waardoor de kindjes alleen nog maar meer op een troon worden gezet, met daarnaast ouders die het zo druk hebben dat ze geen geouwehoer nog aan hun hoofd van school, opvang of sportclub aan hun hoofd willen hebben. Met als gevolg dat de kindjes dus altijd gelijk hebben. Zo werkt volgens mij dat mechanisme dat helemaal aan de voet van de verloedering van onze samenleving staat.

   • RadaR zegt:

    Waar ik het volmondig mee eens ben! Doet me ineens denken aan dat liedje van Jenny & Frans: “Vluchten kan niet meer”. Want de tijd van smoezen, drogredenen en wat dies meer zij is voorbij. Wegduiken kan, wat zeg ik , mag niet meer.

 4. Nanos zegt:

  Bij voetbal heet het het ergst te zijn, en waarschijnlijk is dat ook zo, maar het komt bij veel meer (alle spel- en jurysporten?) sporten voor dat men zich niet meer weet te gedragen. Ouders én coaches geven vaak een slecht voorbeeld.
  Toch zou ik vóór al dat geoordeel, (het gedrag van vorig weekend kan hoe dan ook niet, maar toch) graag willen weten wat er aan het incident vooraf is gegaan. Wat was de aanleiding? Wat is er (misschien al voor) en tijdens en na die wedstrijd op en langs het veld gebeurd en gezegd? Daarover heb ik nog niets gehoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s