Een scheve kerstboom

Het zal er de komende dagen zonder twijfel weer van komen dat wat het symbool moet zijn van vrede op aarde en harmonie onder mensen, pas die jaarlijkse plek weer heeft gekregen als de weg van de huiselijke strijd en echtelijke twist met de nodige pijn en moeite is afgelegd. Want noem mij het huishouden waar het optuigen van de kerstboom in alle rust en zonder geraas en over en weer vliegende verwijten plaats vindt. Louter theorie en anders wel bluf of fantasie als dat ergens probleemloos gebeurt. Hoewel die indruk natuurlijk wel allerwegen wordt gewekt omdat wij nu eenmaal in een cultuur leven die zich er door kenmerkt dat je je vuile was niet buiten hangt. Waartoe uiteraard alle rumoer rond het zetten van de Kerstboom onmiskenbaar hoort. Welke schone schijn bij deze uit de wereld is geholpen. Zoals er ook een eind moet komen aan het fabeltje dat de volmaakte Kerstboom bestaat. Zo een die kaarsrecht is en volmaakt verdeeld, dus de echte symmetrie kent. Wat ook zo’n typisch discussiepunt is dat ieder jaar in de eerste helft van december terugkeert als de boom is aangeschaft en het huiselijk debat zich erop toespitst of hij nu wel of niet meer naaar links of rechts overhelt.

Waar de een ontkent, ziet de ander zo’n mankement, met het onvermijdelijk gevolg dat alle mogelijke kunstgrepen toegepast worden om de ideale boom alsnog te verwezenlijken. Met extra zand of grond aan die ene kant welke nog eens stevig wordt aangedrukt. Of een steen dan wel tegel die in de pot wordt geduwd en zo als een soort van koevoet moet werken om dat beeld van die kaarsrechte boom alsnog te bewerkstelligen. In een reeks van jaren hebben ook wij het hele repertoire van trucs afgewerkt tot de nylondraad aan toe die aan een gordijnrail werd bevestigd waardoor de stand van de kerstboom haast dagelijks met de hand te regelen was. Echter ook weer zonder het gewenste resultaat, omdat de discussie en de ergernis om de stand van de boom bleef voortduren tot het moment dat de tijd het probleem oploste, het Nieuwjaar werd en de Kerstboom met een grote boog de straat op kon. En wij achterbleven met de vraag of wij de enigen waren die met dit gehannes zaten. Zoveel jaren inmiddels verder weten wij wel stukken beter en doen wij het wijs geworden met een boom die in vijf minuten staat en waarnaar verder niet wordt omgekeken omdat hij nu eenmaal in deze tijd met al zijn beperkingen bij ons thuis hoort.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een scheve kerstboom

  1. Leuk verhaal. Hier toch echt zonder narigheid: ik de ballen, slingers en andere frutsels, hij de lichtjes. Probleem opgelost en iedereen kijkt al dan niet tevreden naar de boom

  2. Sjoerd zegt:

    Dat zijn zaken die je nooit samen moet doen. Mijn vrouw zoekt de boom uit, ik zet hem op en doe de lichtjes erin, en de rest is voor mijn vrouw of mijn dochter… Ik kan me daar echt niet druk om maken.

  3. Margo zegt:

    Wij hebben de kerstboom afgeschaft. Eerst kwam de nepperd ipv de echte (gedoe om te halen, naalden all over en inderdaad standaard scheef) en sinds mijn gevecht met de lampjes resulteerde in een kluwen lichtjes die ik niet meer netjes in de boom kreeg hebben we een nep bolboompje, die erg leuk is en waar ik eigenlijk nauwelijks iets in hoef te hangen. Verder zorg ik dat het wel gezellig wordt met hier en daar iets kerstigs. Gemak dient de mens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s