Wel gulle Limburgers

We kregen het weer eens flink ingepeperd en het verdomhoekje was de plaats die de Limburgers opnieuw – voor de hoeveelste keer – kregen toegewezen. Voor de zoveelste maal op basis van niks, maar je moet het er wel mee doen omdat het beeld immers wordt neergezet zonder dat je daar feitelijk iets tegenover kunt stellen. Het neemt echt niet weg dat de plank opnieuw werd misgeslagen en nu dan door het Centraal Bureau Fondsenwerving, wat voor een instituut dat verder ook mag zijn. Dat had zich namelijk beijverd om cijfers te verzamelen over de vrijgevigheid in Nederland, uitgesplitst per gemeente en per provincie. In dat overzicht scoorde Limburg dus belabberd en stond Kerkrade helemaal onderaan waardoor allicht de indruk zou kunnen ontstaan dat de grootste vrekken in het diepste Zuiden van het land huizen. Afgezet tegen al die landelijke collectes ten behoeve van fondsen en insrellingen die nauwelijks duidelijk maken wat er met het opgehaalde geld gebeurt, klopt dat inderdaad.

Maar misschien zegt dat op de keper beschouwd meer iets over het wantrouwen van de Limburger die het verdomt om zijn geld toe te vertrouwen aan een club die ver weg zit, dus op geen enkele wijze te controleren is. En zou het wel eens zo kunnen zijn dat diezelfde Limburger zijn geld liever geeft aan de goede doelen die zich direkt in zijn eigen omgeving bevinden. Want dat is namelijk wel de praktijk in deze provincie, die een ongekende collectedichtheid kent, die onder andere tot uitdrukking komt in het feit dat ieder dorp, elke stad en gemeente haar eigen kalender heeft waarin de collectes vermeld zijn die er van week tot week worden gehouden. Zo kent mijn eigen dorp Schimmert, door het hele jaar heen zo om en nabij veertig kollektes, waaraan door ieder gezin, elke inwoner grif wordt gegeven en welke uiteraard niet opgenomen zijn in de cijfers van dat Centraal Bureau Fondsenverwerving, welke daardoor door niemand hier worden herkend en niet meer dan als een slag in de lucht worden beschouwd. Met als gevolg de zoveelste bevestiging van dat idee van die Limburger die outsider is. Wat dan maar zo moet zijn, ook als er hier in feite niemand op zijn centen zit.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s