Een loos gebaar

Als het geweldsincident waarbij een voetbalgrensrechter het leven verloor, iets duidelijk maakt, dan is het wel dat de maatschappij zich overal in al zijn verhoudingen en scherpte laat voelen. Er is geen ontkomen meer aan. Ook de sport en het spel zijn geen toevluchtsoord meer waar sociale ontwikkelingen dan wel problemen nog ontkend kunnen worden of als niet terzake van de hand kunnen worden gewezen. Hoewel de eerste reakties van bestuurders van de voetbalbond dat nog wel doen geloven, want zich aanvankelijk kenmerkten door ontkennen dan wel de andere kant opkijken om uiteindelijk toch een halfzacht antwoord in te houden dat niet anders dan als een loos gebaar gekenschetst kan worden. Het klinkt natuurlijk ontzettend stoer om voor de komende zondag het amateurvoetbal in Nederland in zijn geheel af te gelasten. Maar vraag verder niet wat daar exact mee wordt bereikt. Hooguit dat iedereen zijn plas doet en alles blijft bij zoals het was omdat er nu eenmaal toch niets aan te veranderen is.

Dus maakt de sectie amateurvoetbal niet meer dan een inhoudsloze geste die al snel vergeten wordt en hooguit tot massale verveling leidt op die zondag in december. Bakens worden daardoor in elk geval niet verzet, wat ook niet te verwachten is van bestuurders die bij zo’n kwalijk incident al meteen de handdoek in de ring gooien onder het uiten van de kreet dat zij het ook niet meer weten. Als ze er ooit al enig benul van hebben gehad, durf ik onmiddellijk te zeggen. Want het waren diezelfde bestuurders die enkele maanden geleden de levenslange schorsing voor jeugdige voetballers die zich ernstig hadden misdragen, als straf hadden geschrapt met het argument dat je juist uit educatief oogpunt jongeren die in de fout waren gegaan, een tweede kans zou moeten bieden. Dat zijn dus die zachte heelmeesters die verantwoordelijk zijn voor die stinkende wonden die dit weekend bijvoorbeeld in Almere werden geslagen en die daarop dus geen ander antwoord hebben dan het loze gebaar van die algehele afgelasting. Alsof daarmee het verschil van een mensenleven kan worden goedgemaakt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Een loos gebaar

 1. Anoniem zegt:

  Ik weet het anders ook niet…

 2. Mack zegt:

  Ernstig, triest en zorgelijk. Hopelijk gebeurt het nooit meer.

  • robschimmert zegt:

   Ik ben mijn hoop en verwachting kwijt. Vandaar dat ik van een loos gebaar spreek. Het zal niets helpen en deze kwalijke ontwikkeling niet tegenhouden. Omdat we met zijn allen iets vreselijk fout doen. Alleen weet ik niet precies wat…..

 3. margoknegjes zegt:

  Ik begreep dat het jonge Marokkaantjes waren. Die gastjes houden er andere normen en waarden op na dan de autochtone bevolking en gebruiken sneller geweld. Maar de angst dat we voor xenofoob en racistisch worden gehouden weerhoudt ons ervan de oorsprong van die knullen (of die van hun ouders of grootouders) te vermelden. Ook tweede en derde generatie assimileert niet in onze samenleving. Helaas blijft het probleem daardoor bestaan.

  • robschimmert zegt:

   Ik ken hun normen en waarden niet. Daarom weet ik ook niet of ze sneller geweld gebruiken dan autochtone jongeren, waarvan ook vaker namen geassocieerd zijn met zinloos geweld. Het zijn waardeloze incidenten die blijkbaar weer troebel water doen ontstaan waarin het voor de HH. politici goed vissen is. En dat vind ik nog het meest walgelijke aan deze affaire

   • Mack zegt:

    Het meest walgelijke is dat de man dood is, en het voor de ogen van zijn zoon gebeurd is.

    • margoknegjes zegt:

     En als goeie tweede dat hun klasgenoten opmerkingen maken als dat er twee kanten aan zitten, en meer debiele opmerkingen maken, waaruit blijkt dat ze het iets vinden dat kan gebeuren …

    • Mack zegt:

     Het kan mij echt niks schelen wat politici of klasgenoten ervan vinden. We snappen inmiddels zelf wel hoe zoiets is. Daar hebben we toch de mening van een ander niet voor nodig? Dit gaan we gewoon oplossen met de rechter, en ik hoop dat die jongens goed duidelijk wordt wat ze hebben gedaan. Dat lijkt me belangrijker dan het aantal jaren straf. In principe hoor je levenslange schuldgevoelens te hebben na zoiets.

   • margoknegjes zegt:

    Ik begrijp je laatste opmerking niet. Er zijn zeker ook Nederlandse jongeren die rotstralen zijn en tot geweld in staat zijn, zoals er ongetwijfeld ook Marokkaanse jongens zijn die dit verafschuwen en er niet toe in staat zouden zijn. Maar we weten allen dat het lontje van Marokkanen, vooral de van testosteron exploderende pubers, voor wat betreft hun eergevoel kort is en dat ze geen gezag accepteren. Hun zogenaamde respect geldt voor zaken waar ik totaal geen respect voor heb. Het is de vraag of ze een Marokkaanse grensrechter te grazen hadden durven nemen.
    Juist het verzwijgen van dit soort zaken zorgt voor troebel water.

    • robschimmert zegt:

     Ik ben het niet eens met deze generalisatie, omdat je in de plaats van Marokkanen even gemakkelijk Antillianen, Surinamers, Turken, Sinti, Volendammers, Urkers kunt noemen. En daar houdt het niet op. Omdat die kenmerken op zoveel bevolkingsgroepen en meer in het bijzonder op de pubers daaruit van toepassing zijn.

 4. Margo zegt:

  Dat is niet waar dat weet je. Het is geen generalisatie.a Als het steeds weer Volendammers, Amsterdammers of welke andere groep ook zou zijn die wegens gerelateerde zaken in het nieuws komt zou het ook opgaan. Deze kenmerken gaan met name op voor Marokkaanse jongeren. Juist het bagatelliseren van deze zaken heeft meegewerkt aan deze excessen.

 5. Margo zegt:

  Mack: het feit dan de klasgenoten van die jonge moordenaars het nog proberen goed te praten, er lacherig over doen of zelfs vinden dat het een terechte actie was, vind ik heel belangrijk, omdat het aantoont dat het nu deze jongens waren die iemand hebben doodgeschopt, maar dat het evengoed een van hun klasgenoten zou kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s