De geldstromen rond Oxfam Novib

Omdat ik momenteel tot vervelens toe met commercials van Oxfam Novib op prime time wordt geconfronteerd en omdat ik veronderstel dat die boodschappen vrachten aan geld kosten, lijkt het mij nuttig om alles rond deze organisatie nog eens op een rijtje te zetten, op het gevaar af dat dat tot een onversneden rechtse konklusie leidt. Wat dan maar moet, omdat het blijkbaar niet anders is. Oxfam Novib is een Nederlandse medefinancieringsorganisatie en niet-gouvernementele organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Haar doel is dat iedereen een zelfstandig bestaan zonder armoede kan opbouwen. Ze is daarom vooral actief op het gebied van armoedebestrijding en gelijke rechten, oftewel een rechtvaardige wereld, zonder armoede. Om haar doel te bereiken, werkt Oxfam Novib samen met lokale organisaties in ontwikkelingslanden, voert ze campagne in Nederland om mensen bewust te maken van de armoede en onrechtvaardigheid in de wereld en probeert ze het beleid van overheden en bedrijven te beïnvloeden door te lobbyen, zowel op nationaal als internationaal niveau. Steun in ontwikkelingslanden wordt geboden door lokale ontwikkelingsorganisaties en -projecten te steunen. Oxfam Novib zendt zelf geen werknemers of vrijwilligers uit naar het buitenland. Dit wordt gedaan omdat lokale organisaties vaak het best op de hoogte zijn van de behoeften in een gebied. De genoemde steun bestaat uit financiële steun en advies.

Oxfam Novib ontving van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de subsidieperiode 2007-2010 ruim een half miljard euro, wat gelijk is aan ongeveer 2,6% van het totale budget voor ontwikkelingssamenwerking. Hiernaast werkt Oxfam Novib ook samen met donateurs en (renteschenkings)partners. Oxfam Novib ontvangt 71 procent van haar inkomsten van overheden, dus uit belastingopbrengsten die afkomstig zijn van burgers. En nu voelen we al hoe krom het verhaal wordt. Een niet onaanzienlijk bedrag van die gelden wordt weer uitgegeven om diezelfde burgers via commercials ervoor warm te maken om geld te schenken aan Oxfam Novib of deel te nemen aan loterijen die delen van hun opbrengsten ook aan Oxfam Novib schenken. Kortom, als er ergens een mechanisme bestaat om geld tot genereren en rond te pompen zonder dat nog duidelijk is wat het rendement ervan is of waar het terecht komt, dan toch wel bij Oxfam Novib dat immers met die bijdragen van overheden ruimschoots moet toekomen om de eigen doelstellingen te realiseren. Maar op deze manier lijkt het er verdacht veel op dat het inzamelen van geld en subsidies een doel in zichzelf is geworden. Want is er iemand die ooit heeft gelezen of gehoord wat Oxfam Novib met die sloten aan geld, die ze ook nog eens met gekregen geld heeft gegenereerd, ter plekke heeft weten te bereiken? Aan mijn aandacht is het in ieder geval ontsnapt. Welke controle bestaat er trouwens in zijn algemeen op deze geldstromen?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De geldstromen rond Oxfam Novib

  1. math zegt:

    Ze hebben voor miljoenen geblunderd door mensen in Africa microkredieten te geven, die daar prive uitgaven mee financierden in de vorm van een tv kopen, welke een jaar later met, schrik niet,tot wel 180 % rente (en meer) terugbetaald moesten worden aan louche vertegenwoordigers die dat ter plaatse beheren namens o.a. Oxfam Novib. Zo worden armen door Oxfam Novib nog verder in de armoede gedrukt. Ze controleren niet, doordat ze niet ter plaatse zijn.
    Is enkele maanden terug in een vpro uitzending uitgebreid op tv geweest. Daarna is de tv-campagne begonnen om waarschijnlijk het verlies, door die uitzending, te compenseren. Hoor je trouwens nog wat van Maxima-micro-krediet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s