Macaronischotel

Met de invallende winter – we schrijven immers 3 december – veranderen de gerechten die op tafel verschijnen. De Hollandse pot met haar eenvormigheid wint weer duidelijk terrein omdat ze nu eenmaal zo voedzaam is. De bruine bonen, de hutspot, de boerenkool en de andere stamppotten vinden de komende maanden weer hun weg naar menige hongerige maag, die zich dus graag laat vullen, hoewel bij voorkeur met meer variatie in die stevige kost. Vandaar dat ik vandaag al meteen bij de eerste sneeuwvlokken een smakelijk alternatief kan aanbieden in de vorm een macaronischotel, die eenvoudig te bereiden is, maar een aantal aantrekkelijke ingrediënten heeft, die haar des te appetijtelijker maken. Benodigd zijn een half pond volkoren macaroni, tweemaal knolselderij, een winterpeen, drie ons salami, ketjap manis en kruidenbouiilon.

Allereerst wordt de knolselderij geschild en in kleine blokjes gesneden, net zoals dat met de winterpeen en de salami moet gebeuren. Daarna wordt dit in een pan gedaan, waarin ze in een laagje olijfolie op hoog vuur worden gebakken gedurende circa acht tot tien minuten, nadat er een stevige scheut ketjap en wat kruidenbouillon zijn toegevoegd. Na die acht tot tien minuten – de duur wordt naar eigen goeddunken bepaald – nog eens dertig tot vijfendertig minuten laten sudderen op laag vuur tot de winterpeen en de knolselderij net iets meer dan beetgaar zijn. Intussen wordt de macaroni bereid volgens het voor pasta’s geldende standaarprocédé en vervolgens nadat ze afgegoten en met lauw water afgespoeld is, toegevoegd aan de knolselderij, winterpeen en salami. Het geheel wordt dooreen geroerd, waarmee op een betrekkelijk eenvoudige wijze een smakelijk gerecht tot stand is gekomen dat een uitstekend alternatief is voor die soms wat eenvormige Hollandse winterkost.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Macaronischotel

  1. Sjoerd zegt:

    Ik zal het eens proberen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s