Slechte verliezers

Na gisterenavond weet ik het wel zeker. Bepaalde sporters moet je tegen hun eigen onvermogen in bescherming nemen. Niks de kans geven om statements voor de camera te maken, weghouden uit die mixed – zone waar het sportjournaille wacht op alle commentaren en wijsheden achteraf, na een gespeelde wedstrijd. Want allemachtig wat was me dat na Ajax – PSV een armzalig schouwspel, waarin de Eindhovenaren zich beroerde verliezers toonden, met nota bene hun trainer Dick Advocaat die voorop liep met het slechtst mogelijke voorbeeld te geven. Opnieuw, omdat dat zo langzamerhand gebruikelijk is, werd er weer eens gewezen naar de arbitrage. Niet naar de eigen belabberde prestatie, naar het complete falen, noch werd er met een woord gerept over het uitstekende spel van de tegenstander Ajax, waar PSV praktisch de gehele wedstrijd niets tegen in te brengen had. Nee, scheidsrechter Kuipers, een toparbiter met een Europees keurmerk, had het gedaan en de KNVB die het had bestaan om hem binnen twee weken weer een wedstrijd in Amsterdam toe te wijzen.

Waarmee natuurlijk pas echt iets mis is als je slechts in complotten kunt en wilt denken, altijd beren op de weg ziet en Eindhoven als thuisbasis hebt, dus de grote boze wereld voortdurend als tegenstander treft, telkens weer. Dan kan je ook niet meer anders, bij gebrek aan een breder perspectief dan je eigen smalle gezichtsveld, dan de journalisten de schuld geven van de volgende gele kaart die je in het veld oploopt, omdat zij de sfeer ernaar zouden maken. Ongeveer op die treurige wijze evalueerde PSV – aanvoerder van Bommel zijn wedstrijd met opnieuw arbiter Kuipers als de boeman en schuldige van de nederlaag die voor hetzelfde geld volgens hem een overwinning had kunnen zijn. Waarmee de oorwurm van Bommel zijn zegje kennelijk hag gezegd zonder het besef dat hij op die plaats en tijd meer had te doen en er ook meer van hem werd verwacht. Zo iets als het voorbeeld, het toonbeeld van de goede verliezer. Maar dat bleek zwaar overvraagd voor hem, de trainer en nog wat spelers die zichzelf immers tot winnaars hebben verklaard en daardoor, als het eens niet mee zit, des te slechter verliezers blijken te zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Slechte verliezers

 1. Mack zegt:

  PSV is wel de VVD van het voetbal voor jou he? Ze moeten het altijd ontgelden. Voorlopig staat Ajax nog achter.

 2. Mack zegt:

  Ik heb het trouwens niet gezien, maar ik hoorde van een wat neutralere toeschouwer dat PSV enorme kansen heeft gemist. Toen ik net bij NOS het verslag las, las ik dat PSV een penalty is onthouden. Natuurlijk, het is sportiever als je het verlies draagt, maar was Ajax dan werkelijk zo oppermachtig? Het klinkt als hakken over de sloot. Nou ja, volgende week zonder Van Bommel tegen Twente. Dat is veelbelovend.

  • robschimmert zegt:

   Ik heb de wedstrijd integraal kunnen bekijken en je moet me werkelijk geloven als ik zeg dat je blij moet zijn dat je de wedstrijd niet hebt gezien. Zo groot was de suprematie van Ajax en het gebrek aan strijdbaarheid van PSV daartegenover, met name gedurende de eerste vijfendertig minuten en gedurende de laatste twintig minuten van de wedstrijd. Het verschil was schrijnend, ook voor mij. Met een van Bommel die maar geen vat op de Jong kreeg, met Strootman die nagenoeg anoniem was en dus Eriksen permanent kwijt was, Wijnaldum die niet aanwezig was plus twee buitenspelers die achter de backs van de tegenpartij aanholden als ze daardoor overlopen werden.

   En als het over gemiste kansen gaat, dan is het misschien ook handig om de zeven, acht kansen te noemen die Ajax om zeep hielp. Maar ja, die inefficiency zijn we langzamerhand gewend. Dit om het beeld wat recht te zetten. Maar wat mij het meest stoorde, en daar ging mijn logje uiteindelijk over, was de niet eens zuinige, maar bijna kinderachtige reakties van Advocaat en van Bommel na de wedstrijd, waarmee ze wat mij betreft geen goede p.r. voor hun club hebben bedreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s