Omgevallen boekenkast

Er zijn van die nieuwsfeiten die je verstand verre te boven gaan. Dat besefte ik toen ik een bericht las over de veiling van een deel van de bibliotheek van de dit jaar gestorven schrijver Gerrit Komrij. Het was niet zozeer de opbrengst die mij verwonderde als wel de omvang van het complete boekenbestand dat hij gedurende zijn leven had opgebouwd. Dat telde in totaal ruim 60.000 exemplaren. Nou kun je dat cijfer voor kennisgeving aannemen, maar je kunt daar ook even over doorredeneren. Wat voor mij als boekenliefhebber toch het meest voor de hand ligt, te meer omdat ik toch wel wil weten wat je ervoor moet doen om zo’n rijstebrijberg aan boeken verzameld te krijgen. En dat intrigeert mij des te meer omdat ik zelf best wel een collectie heb opgebouwd, vind ik, die overigens een fractie vormt van de bibliotheek van Komrij. Waardoor ik goed weet wat je ervoor moet doen om dergelijke aantallen bijeen te krijgen. Welnu, voor het gemak ga ik ervan uit dat Komrij op zijn achttiende begonnen is met de aanschaf van boeken. Hij is achtenzestig jaar oud geworden.

Dat betekent dus dat hij zich vijftig jaar heeft kunnen wijden aan deze bezigheid die wel een dagtaak voor hem moet hebben gevormd. Want als je daar al die jaren mee bezig bent geweest, dan houdt dat een aanschaf van plusminus 1200 boeken per jaar in ofwel vijfentwintig boeken per week, dus vier tot vijf boeken per dag. Vraagt het kopen daarvan al meer dan genoeg tijd, ze zullen ook nog eens stuk voor stuk gelezen moeten worden, wil het bezit ervan echt betekenis hebben. Of zou die Komrij ook zo ver afgedaald zijn geweest dat hij een deel ervan kocht voor niets meer dan de eenvoudige “heb”? Wat mij zwaar van hem zou tegenvallen, omdat hij toch altijd de indruk wekte van een grote belezenheid en een diepgaande eruditie, van die als het ware omgevallen boekenkast. Welk beeld des te gemakkelijker opgeroepen wordt bij aantallen als bij hem dus aan de orde zijn en die mijn bereik en verstand ver te boven gaan, waardoor hij die eretitel niet alleen figuurlijk maar ook bijna letterlijk dubbel en dwars heeft verdiend.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Omgevallen boekenkast

  1. Sjoerd zegt:

    Daar kun je inderdaad vragen bij stellen…

  2. Mack zegt:

    Ik weet wel zeker dat hij er veel niet heeft gelezen. Ik hoorde een poosje terug dat hij altijd op de Deventer boekenmarkt kwam, en dat hij daar altijd ik weet niet hoeveel boeken kocht. Toen dacht ik al, die koopt ze voor de heb. Want vier boeken per dag lezen gaat al niet, maar hij schreef ze zelf ook nog eens.

  3. Margo zegt:

    En waar liet hij al die boeken?? In zijn huis moeten alle wanden bekleed zijn met boekenkasten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s