Een achterhoedegevecht

Heb ik daar nu alleen maar last van dat ik eigenlijk niet zo goed weg kom met het crisismanagement dat ik bedreven zie worden door zowel de EU als de nationale regeringen, met die van Nederland voorop? Ik kan me tenminste niet aan de indruk onttrekken dat daarbij nog altijd als leidend beginsel geldt het herstel van de welvaart en de hoogconjunctuur die we hier in het Westen de afgelopen twintig jaar hebben mogen beleven. Alsof dat een perpetuum mobile, a never ending story was en is. Alsof de huidige crisis maar een incident is, dus gewoon voorbij zal gaan, waarna alles weer wordt zoals het vroeger, vijf jaar geleden, nog was. Wat ook nog eens vaker zo hardop wordt uitgesproken en herhaald dat regeringsleiders en natuurlijk al die Europeanen in zulke sprookjes gaan geloven en niet in de gaten hebben dat hier een tragisch achterhoedegevecht geleverd wordt tegen ontwikkelingen die onontkoombaar zijn en ook niet te keren. Want uiteraard wordt het nooit meer zoals het eens is geweest en zullen wij in het Westen veel van onze dominante positie op de wereldmarkt en in de wereldeconomie moeten inleveren. Steeds meer spelers gaan daarop volwaardiger participeren en uiteraard als gevolg daarvan het hun toekomend deel in de koek, die wel hetzelfde blijft, opeisen. Met als gevolg dat wij zullen moeten bijgeven aan de Brazilianen, Chinezen, Russen en Indiërs.

Met direkt daarna de Turken, Mexicanen en Zuidafrikanen die ook staan te dringen om in diezelfde welvaartskoek te kunnen delen. Waardoor we het hier dus nooit meer kunnen en zullen hebben zoals we het ooit hebben gehad. The party is zonder twijfel over, zeker als ook nog eens overwogen wordt dat het Afrikaans continent met haar kolossaal potentieel aan goedkope arbeidskrachten en grondstoffen op het punt staat om tot leven te komen en om de economische wereldorde nog verder van aanzien te doen veranderen. Waarna wij Europeanen geheel op onze plaats zullen zijn gezet, als de rekening van ons koloniale verleden op dat moment wordt vereffend. Dat staat ons onherroepelijk te wachten, tussen nu en vijftig jaar en zal beslist van invloed zijn op werkloosheidscijfers, bruto nationale produkten en nog meer van die kengetallen die het niveau van onze welvaart zichtbaar maken en ons waarschijnlijk nu, als wij daar al een idee van hadden, de schrik om het hart zouden doen slaan. Maar het soest en slaapt nog in Brussel en al die Westerse hoofdsteden, dat het een lieve lust is alsof er niets aan de hand is en het lieve leventje ooit weer terugkeert. Geen denken dus aan, dicteert de werkelijkheid, die nog altijd niet die van de Europeanen, dus ook van ons Nederlanders, schijnt te zijn geworden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Een achterhoedegevecht

 1. Mack zegt:

  Geen probleem, dan emigreren we massaal naar Turkije, om daar in de welvaart te delen. Misschien willen ze tegen die tijd wel goedkope arbeidscontracten uit Nederland.

  Toch denk ik niet dat het een nadelige ontwikkeling is. Ten eerste wordt de armoede daar een beetje bestreden, ten tweede kunnen dat ook weer belangrijke exportlanden worden voor ons.

  • robschimmert zegt:

   Een half leeg glas kan dus ook half vol zijn. Eens met jou. Blijft wel de vraag of iedereen zo gemakkelijk van houding kan veranderen.

   • Mack zegt:

    Ik dacht vroeger dat er een bepaalde hoeveelheid geld in omloop was, en dat die verdeeld werd over de wereld en dat Nederland een behoorlijk groot deel kreeg. Die redenering volgend zou het inderdaad zo zijn dat als tweede wereldlanden het beter zouden krijgen, dat dat ten koste van het Nederlandse deel zou gaan. Maar de hoeveelheid geld is niet statisch, hij is dynamisch. Als de een iets koopt, verarmt hij, maar als hij het doorverkoopt, verrijkt hij. Het is een golfbeweging en bovendien ook nog eens erg onoverzichtelijk. Eerlijk gezegd snap ik er ook geen bal van. Want geld kun je niet zomaar ongestraft bijdrukken. Er zal altijd een hoeveelheid goud als tegenwaarde in de kluis moeten liggen. Economie begrijpen is nog niet zo simpel.

 2. Margo zegt:

  Je zou best wel gelijk kunnen hebben. Dat deze crisis de aanloop is naar een nieuwe wereldorde.

 3. math zegt:

  De nationale goudvoorraad is allang geen dekking meer voor het geld wat in omloop is. De dekking , lees de hardheid of waarde van de euro, moet komen uit de waarde van hetgeen we maken voor de klant elders. Indien wij voor niemand iets maken en aan niemand meer iets verkopen, is onze munt niets meer waard, hooguit een rest aardgas, wat we nog kunnen ruilen. Dat is de reden, dat banen door de overheid gecreeerd, niks in het buitenland voorstellen, geen Chinees die daar een yuan voor uit geeft.
  Wanneer we stoppen met veeteelt, agroprodukten, overslag vanuit Rotterdam en Schiphol, tv-formats, waterbouwwerken, toerisme, Dsm, Asml, Unilever, Shell, Philips, Akzo-nobel, en de kleinere maakindustrie, zoals daar waren Sphinx, Mosa, KPN, Enci, Staatsmijnen, Daf-Born, Oce, etc. dan is onze pensioen-euro niets meer waard.

 4. math zegt:

  KPN moet natuurlijk KNP zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s