De tralala van de sociaal-psychologie

Ze moeten het mij maar niet kwalijk nemen. Maar naarmate ze meer met hun onderzoeken, rapporten en conclusies voor de draad komen, des te meer ga ik ze wantrouwen. Natuurlijk gaat het dan over sociaal-psychologen, de wetenschappers die voor elk maatschappelijk verschijnsel wel een excuus weten te verzinnen of het er met de haren erbij slepen omdat zij daar nu eenmaal voor hebben doorgeleerd. Zij weten precies hoe, wat, waar, wanneer en waarom welk etiket op welk sociaal fenomeen geplakt moet worden, wat op enig moment het meest wenselijk is omdat de goegemeente dat dan het liefst gehoord wil hebben. De sociaal-psychologen als de professionele verstrekkers van alibi’s aan welke belanghebbende ook. Dat kunnen bestuurders zijn, maar even goed een onderneming, een branche, een zangvereniging of een voetbalbond. Er hoeft maar gevraagd te worden en er wordt naar believen gedraaid door deze wetenschappers die van waardenvrijheid, objectiviteit en belangeloosheid nooit hebben gehoord, maar over eens te meer fantasie beschikken om op maat dan wel naar wens of urgentie antwoorden te geven. Dat drong zich bij mij onontkoombaar op toen ik vanochtend ergens las dat er weer eens een psycholoog was opgestaan die haarfijn wist te vertellen dat de stijging van het zelfmoordcijfer in Nederland te herleiden moest zijn tot de economische crisis.

Met daaronder zijn hele tralala over de wijze waarop de menselijke psyche reageert op het verdwijnen van perspectief door werkloosheid en armoede. Waarmee weer eens naar de uitkomst werd geredeneerd omdat die psycholoog van geen van die zelfmoordenaars het motief persoonlijk vernomen zal hebben. Hij haalt de crisis met alle vermoedens erbij zonder een spoor van verificatie op het individuele niveau. Zodat het zelfmoordcijfer even goed gestegen kan zijn doordat PSV al zoveel jaren het landskampioenschap is misgelopen of doordat de gemiddelde temperatuur op jaarbasis maar blijft stijgen dus de gemoederen gemakkelijker verhit. En waarom zou het niet kunnen liggen aan de beroerde prestaties van de NS en ander openbaar vervoer of aan het explosief gestegen gebruik van internet en de mobiele telefoon? Kortom, zoals de wind waait, zo zal het rokje van de sociaal-psychologie zeker waaien, dus met als enige zekerheid dat deze tak van wetenschap niets aan zekerheid en wijsheid te bieden heeft en in feite hoofdzakelijk borreltafelpraat verkoopt. Zij het op een chiquer niveau, met meer, maar misplaatste pretenties.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De tralala van de sociaal-psychologie

  1. Laurent zegt:

    Er kan verband zijn tussen twee trend, maar niet noodzakelijk een causaal verband. Zo is het warmer weer als er meer ijs wordt gegeten, maar het is niet warmer omdát er meer ijs wordt gegeten. Causale verbanden kunnen wel vastgesteld worden, maar dat vergt veel (statistisch) onderzoek). Twee simultaan optredende verschijnselen kunnen een verborgen gezamenlijke, derde factor als oorzaak hebben.

    Het boek ‘Freaconomics’ is wat dat betreft erg interessant. De schrijver ervan werd bekend toen hij eindelijk vaststelde waaraan de scherpe criminaliteitsdaling die in sommige staten in de VS eind jaren negentig optrad te danken was, en hij uiteindelijk moest concluderen dat het aan het legaal worden van abortus in die staten, zo’n kleine twintig jaar eerder, lag, omdat het opgroeien van jongens in een éénoudergezin van een tienermoeder een van de sterkste voorspellers voor crimineel gedrag bleek. Dit was natuurlijk niet te accepteren voor veel puriteinse Amerikanen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s