Frans en Frits

Wat nu volgt, is een uit de hand gelopen familiegeschiedenis, een vete die kop noch staart kent, de vertelling over een twist tussen twee broers, waarvan volkomen onduidelijk is waarover die gaat en wat de aanleiding ervan is. Maar feit blijft dat Frans en Frits elkaar sinds een jaar naar het leven staan en dat heel Sittard dat steeds meer zal weten. Want denk niet dat die ruzie, waarvan niemand dus weet waarover die gaat, met de blote handen wordt uitgevochten. Welnee. Ons kent immers ons. Dus komt daar van alles bij te pas, zoals messen en revolvers plus pistolen wel genoemd mogen worden. Het begon allemaal met een zo op het eerste gezicht merkwaardig geintje toen Frits vorig jaar vlak voor de Kerst tijdens een familebijeenkomst de zoon van Frans een pistool op het hoofd plantte. Lachen, dacht iedereen, geintje, want Frits had wel meer van die eigenaardigheden. Maar nu bleek het, zonder dat iemand het had verwacht, behoorlijk menens. Waarmee een spiraal van geweld in werking werd gezet, welke tot op de dag van vandaag voortduurt en die ook niet meer te stoppen is, omdat er niemand is die het flauwste idee ervan heeft waarom ze in werking is getreden.

De politie is er mooi zoet mee en de omgeving heeft er al vaker braaf last van gekregen. Want de schietpartijen zijn elkaar met telkens kortere tussenpozen gaan opvolgen zonder dat er een dader duidelijk was, hoogstens dat het brein van Frans of Frits als de bron van het kwaad aangemerkt moest worden. In april en september wordt er over een weer naar hartelust geschoten, in maart wordt er bij Frans ingebroken, terwijl in de zomer de messen vaker geslepen bleken, omdat ze meer dan eens werden getrokken. Kortom, twee broers die het minder goed met elkaar konden en kunnen vinden. En waarvan het de vraag is of ze nog lang en gelukkig zullen leven. Als het aan Frans ligt, Frits dus niet en vraag het aan Frits. Hij zal op de kortst mogelijke termijn Frans het graf in wensen en helpen. Waarmee zij beiden onomstotelijk bewijzen dat zij het op de laatste plaats van hun familie zullen moeten hebben en tegelijk een happy end voor hun wildwestfilm uitsluiten. Omdat die dus alleen nog in bloed en tranen kan eindigen……

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Frans en Frits

  1. Sjoerd zegt:

    Vete’s worden zelden opgelost…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s