Een omgekeerde Mengele

Een van de grootste verworvenheden van de democratie is het recht op vrijheid van meningsuiting. Zo wordt tenminste alles transparant bij die lieden waarvan dat wenselijk is. Je zou er tenminste niet aan moeten denken dat extremisten van welke soort dan ook in het geniep te werk zouden moeten gaan om zo hun gevaarlijke plannetjes te smeden. Daarnaast wordt alle idiotie zichtbaar van die figuren die de makke nu eenmaal hebben dat ze hun kop niet kunnen houden, die zo graag te koop lopen met hun bizarre gedachtengoed. De zogenaamde ijdeltuiten en praalhanzen die je anderzijds toch stuk voor stuk serieus zult moeten nemen. Want er zal er maar eentje tussen zitten die het toevallig allemaal wel ernstig meent en niet te beroerd is om er ook werk van te maken. Het zijn van die overpeinzingen die opeens tot leven komen als weer een halve gare zich heeft geroerd zonder dat je daar de schouders voor op moet halen als daar bijvoorbeeld de naam van een schrijver achter staat, die nog altijd een groot lezerspubliek voor zich weet te winnen met zijn overigens middelmatig werk. Maar dat doet er even niet toe omdat hij nu eenmaal een bekend auteur is die in elk geval wordt gerespecteerd en dus op gezette tijden een serieus te nemen podium krijgt geboden en dus zijn curieuze, bijna griezelige gedachtengoed niet alleen in bedompte achterzaaltjes hoeft te slijten.

Dat maakt zo’n malloot ineens gevaarlijker en vraagt om extra waakzaamheid. Dit is allemaal aan de orde in het geval van Leon de Winter, die langzamerhand buiten zichzelf en de redelijkheid is aan het treden als het om de Israëlisch – Palestijnse kwestie gaat en zeker als daarbij Hamas en Gaza in het geding zijn. Dan heeft hij voor de problematiek die daarmee verbonden is, zo maar de instantoplossingen bij de hand, die de vraag bij de willekeurige buitenstaander doen rijzen of hij het lot en de geschiedenis van zijn eigen ouders en voorouders wel kent en daar genoeg van heeft geleerd. Want als hij zonder omhaal verkondigt dat het misschien een goed idee zou zijn om anticonceptiemiddelen in de watervoorziening van de Gazastrook te plempen omdat er door de Palestijnen daar ongebreideld lijkt te worden voortgeplant, dan is de eerste associatie dat de Winter zijn lesje wel van de nazi’s kon hebben geleerd getuige zijn voorstel tot grootschalige aanpak van het Palestijnse bevolkingsprobleem, dat je blijkbaar volgens hem bestrijdt door het leven van die mensen te voorkomen. Mengele in de omgekeerde zin. Het slachtoffer dat zo maar ineens dader kan worden. Wat kennelijk in die ene persoon die de naam van Leon de Winter draagt, verenigd wordt. En dat is op zich nog niet zo erg, want moet uiteindelijk wel kunnen, behalve als het welwillend wordt aanhoord, men er om moet lachen, in aanwezigheid van de ambassadeur van Israël. Dan begint het iets griezeligs te krijgen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een omgekeerde Mengele

  1. Laurent zegt:

    Ja, het was cynisch bedoeld, haastte Ronny Naftaniel zich te verklaren. Moet je zo’n ‘cynisch’ grapje eens over joden maken en kijken wat er dan gebeurt. En hij komt toch altijd zo beschaafd en wellevend over hè, die Leon de Winter.

  2. Nanos zegt:

    Misschien moet Leon de Winter ook eens serieus De donkere kamer van Damocles (Je hebt het er hieronder over) lezen om wat aan zijn wel erg absolute standpunten te gaan twijfelen. Alles in dat conflict heeft twee kanten,, aan welke kant je ook staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s