Smoezen en onkunde

Op 13 mei van dit jaar schreef ik in een logje onder de titel “Een aanstaande sensatie” de bewondering van mij af die zich meester van mij had gemaakt na de glansrijk door Borussia Dortmund gewonnen Duitse bekerfinale tegen Bayern München. In de discussie die daarop volgde, gaf ik ook nog eens aan dat Ajax tegen dit Borussia zowel uit als thuis geen schijn van kans zou hebben. Een tijd lang heb ik gedacht dat ik de Duitse kampioen zwaar overschat had en Ajax dus onderschat, met name omdat Borussia in het nieuwe seizoen zowel in de Duitse competitie als in de Champions League nog weinig van dat vlijmscherpe spel had laten zien waarover ik zo de loftrompet had gestoken. Maar gisterenavond was het zo laat en moest ik enerzijds tot mijn spijt zien hoe Ajax voluit in het mes van Borussia liep, terwijl ik aan de andere kant wel zo blij was dat ik alsnog mijn gelijk had weten te halen en een ploeg zag die met haar prachtige en tegelijk effectieve combinatiespel zo goed als zeker de Europese top dit seizoen zal gaan halen. Waardoor het geen schande was dat Ajax zo afging, hoewel een onsje minder kinderlijkheid en amateurisme wel zo leuk zou zijn geweest tegen deze geweldige tegenstander, die de top van het Nederlandse voetbal zo wel afgemeten op haar plaats zette.

Dat gezien hebbend kun je je wel meteen afvragen wat al die andere Nederlandse clubs eigenlijk nog in de Champions League te zoeken hebben, als ze nog niet eens potten weten te breken in een tweederangstoernooi dat de Europa League volgens hen zou zijn, met gebruikmaking van de doorzichtige smoes dat die geen prioriteit heeft boven de vaderlandse Eredivisie, die immers het entreebewijs tot de Champions League biedt. Oftewel typisch dat slappe gelul om de eigen onkunde te camoufleren en tegelijk dat teken van lafheid om de confrontatie met de zogenaamde subtop van Europa echt aan te gaan. Ook al zou dat een nederlaag betekenen. Maar zo flink zijn de toppers uit Eindhoven en Enschede nog niet dan dat ze daar met een dik verhaal en de staart tussen de benen voor op de loop gaan omdat die Europa League niet goed en interessant genoeg voor hen zou zijn. Dat de hemel en onze lieve heer het verhoeden dat die provincialen ooit in de slag moeten met de echt grote jongens uit Barcelona, Madrid, Londen, Dortmund of Manchester. Je zou je er als Nederlander op voorhand al plaatsvervangend voor moeten schamen, nu ze al niet goed genoeg zijn voor de tweede garnituur en het daar zelfs in hun broek voor doen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Smoezen en onkunde

 1. Mack zegt:

  Ik schaamde me voor Ajax, niet voor PSV. Vier van de vijf kansen van Dortmund gingen erin. Kinderlijk gewoon.
  Zag je niet hoe Advocaat woedend was toen er vorige week in de wedstrijd tegen ADO een kans gemist werd terwijl ze al met 5-0 voorstonden? Tegen Djenepper of zoiet stond hij er wat ongeinteresseerd bij, ik denk dat ze blij waren dat ze van deze verplichting verlost werden. En ja, PSV heeft de laatste jaren te vaak de hoon van de Amsterdamse fans over zich heen gekregen, dat ze het nu als prioriteit zien om aan het eind hun achterste richting Amsterdam te kunnen steken.

  • robschimmert zegt:

   Ik vind het allemaal best. Maar ik ben bang dat PSV ze in de Champions League ook zo ongenadig langs de oren krijgt. In ons land van blinden is eenoog koning. Maar in Europa volgt het demasque razendsnel met verdedigingen die lek zijn als een mandje, hebben we in Amsterdam gezien en gaan we ook in Eindhoven meemaken gezien het feit dat Dnjepropetrowsk ook met de overwinning aan de haal kon gaan. Of zou die Willems verdedigend het verschil maken?

   • Mack zegt:

    PSV zou redelijk kansloos zijn in de C.L. Maar ze hebben nog niet zo lang geleden mooie dingen laten zien. In het begin van mijn weblog carriere nog. En ook jaren achter elkaar. Er hoeft maar een goedlopend spitsenduo als Nilis en Ronaldo te worden gevonden en zelfs Barcelona moet vol aan de bak. En zonder goede verdediging kun je ver komen als je op de aanval speelt. Dat weet je toch ook wel van Cruijff?

    • robschimmert zegt:

     Ik ben bang dat die tijden voorbij zijn. Zodra dat soort jongens hun talenten echt laten zien, verdwijnen ze spoorslags naar Duitsland, Rusland en Engeland. De Spaanse, Italiaanse en Portugese verhalen zullen zo langzamerhand wel op hun eind gaan lopen met de nieuwe financiele regels van de UEFA.

    • Mack zegt:

     Dat denk ik niet. Altijd gebeurt er wel weer wat nieuws. Ik denk dat ook van Ajax niemand verwachtte dat ze de C.L. weer zouden winnen na de glorietijd begin jaren 70. En zeker niet met dat beperkte budget waardoor Van Gaal noodgedwongen uit de eigen jeugd moest putten. Dat pakte even goed uit. Zulke dingen gaan weer gebeuren. Zelfs Barcelona is eindig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s