Luchtkastelen op het Ceramique

Het staat mij helder voor de geest. Ik weet nog goed dat de plannen om aan het oude Sphinx Ceramique – terrein een nieuwe bestemming te geven, om er een woonwijk te realiseren waarin architecten hun fantasie naar hartelust mochten botvieren, met gejuich in en rond Maastricht werden ontvangen. Het was nog in de tijd voordat de bomen tot in de hemel leken te gaan groeien. Maastricht werd bevangen door een nieuw elan en wierp zich op als de motor van Limburg met dat typische geloof in zichzelf. Maastricht werd hot door het naar haar genoemde Verdrag. En hotter dan hot door alle bouwaktiviteiten aan de Maas. Wie er toe deed of erbij wilde horen, spande zich tot het uiterste in om op die lokatie waar een bouwrevolutie zou uitbreken, een woning te krijgen. Waardoor de prijzen astronomische hoogten kregen en gegadigden in die tijd waarin alles kon en alles mocht, de negentiger jaren, zich veel, heel veel op de hals haalden om maar op het Ceramique – terrein te kunnen wonen. Te veel naar nu, tien, vijftien jaar later blijkt. Wie heeft zich niet vertild aan zijn ambitie om deel uit te maken van dit prestigieus project waar toparchitecten zoals Jo Coenen en Arno Meys hun naam aan hebben verbonden? Want kijk zoveel jaar later nog eens rond in diezelfde, nu geheel afgebouwde woonwijk, en zie wat er van al die grote verhalen die twintig jaar terug door plannenmakers werden geformuleerd, is terecht gekomen.

Een kil en koud in steen gegoten woongebied waar het naarstig zoeken is naar dat beetje groen dat zo royaal aan toekomstige bewoners in het vooruitzicht werd gesteld. Zoals ook die beoogde bruisende gezelligheid, dat kleinschalig met elkaar vertoeven, dat stukje Parijs dat hier zomaar ook zijn plek zou krijgen, in geen velden of wegen is te bekennen. Een lege Avenue Ceramique waar het verkeer zich ijlings door spoedt, met spookachtig lege dwarsstraten waar geen sterveling is te bekennen omdat deze zich terug heeft getrokken in de eigen woonste, met een kans van een op twee dat deze in afwachting is van een belangstellende koper. Zovelen zijn er inmiddels afgeknapt op de desolate sfeer van het Ceramique, die nog eens wordt versterkt door de immense leegstand van te dure, veel te dure woningen en door een wind die onophoudelijk om de woonblokken raast. Waarmee het beeld compleet en tegelijk symbolisch wordt als we een ambitieus project zien dat veel te hoog gegrepen bleek, nu alles en iedereen, de economie en de consument, weer op aarde is teruggekeerd en met de gebakken peren zit en daar nog langer, veel langer naar mag en moet kijken dan het heeft geduurd om al die luchtkastelen op het Ceramique – terrein te bouwen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Luchtkastelen op het Ceramique

  1. Sjoerd zegt:

    Een plek waar je ver vandaan moet blijven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s