Pavlov en Israël

Zo een keer in de vier, vijf jaar schijnt het tot wapengekletter te moeten komen tussen de Israëli’s en Palestijnen zonder dat iemand er ook maar iets mee opschiet. Beiden partijen doen een plas en alles blijft zoals het was met dien verstande dat er weer de nodige mensenlevens volstrekt zinloos worden opgeofferd aan die rituele uitspatting van wederzijdse haat. Zo doelloos is dat zich herhalende geweld waar de hele wereld langzamerhand bijna verveeld naar kijkt omdat er in de hele geschiedenis maar geen verandering wil optreden als beide partijen zo nadrukkelijk met de hakken in het zand blijven staan. Hoewel je je als buitenstaander langzamerhand wel kunt gaan afvragen of er in dat in beton gegoten geschil nu echt geen enkele beweging is te krijgen. Waarbij door alle ellende waarin zij verkeren, de radeloosheid van de Palestijnen in Gaza als economisch en politiek onderliggende partij en de acties die daaruit voortvloeien, hoewel allerminst sympathiek, nog enigszins te begrijpen zijn.

De Pavlov-reactie van de Israëli’s des te minder. Zij zouden met hun pijnlijk verleden en ook door hun recente ervaringen beter moeten weten en het inzicht dienen te bezitten dat hoe harder je op een vijand mept, des te sterker deze terug zal vechten en komen. Was de Gaza – oorlog van vier jaar geleden met 1400 Palestijnse doden ook niet bedoeld om Hamas tot op de wortel uit te roeien? Waar dus niets van terecht is gekomen getuige de oorlogshandelingen en bombardementen van dit moment. Wat tot het inzicht zou moeten leiden bij de regering in Tel Aviv dat een andere boeg toch een aanlokkelijker alternatief zou moeten zijn. Een vergelijk met de Palestijnen, om maar eens een simpel voorbeeld te noemen. Want if you can’t beat them, you must join them. Zo ongeveer. Of is die vooruitgeschoven post van de Westerse beschaving, die Israël beweert te zijn, zo langzamerhand in dezelfde redeloosheid vervallen als waaraan het haar eigen bestaan te danken heeft?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Pavlov en Israël

 1. Mack zegt:

  Dit is nu typisch zo’n conflict waarin ik niet met redelijke argumenten partij kan kiezen voor een van beiden. Ik begrijp er niks van, en ik laat het ze inderdaad maar uitvechten.

 2. robschimmert zegt:

  Het historisch gelijk ligt besloten in de geschiedenis van Palestina, waar door de Engelsen tijdens hun mandaat zo’n honderd jaar geleden aan Joden een tehuis werd geboden naast de daar al levende Palestijnen, een tehuis dat door hen werd gezocht naar aanleiding van het ontstaan van het Zionisme. Zie daarvoor het artikel over die beweging op Wikipedia.

  • Mack zegt:

   Dan wordt het de Israeliers anders geleerd. Ik sprak niet zo lang geleden een Israelier die zei dat het land al duizenden jaren (los van de bijbel, zei hij er nog expliciet bij) aan de Joden toebehoort.

   • robschimmert zegt:

    Indoctrinatie en geschiedvervalsing. Niets anders. Trouwens dat standpunt van die Israeli wordt duidelijk in (ultra -)orthodoxe kringen gehuldigd.

    • Mack zegt:

     Maar is het dan niet waar, dat de eerst bekende bewoners de Joden waren, en dat zij later verdreven werden door Perzen, Grieken en Romeinen? Gaan we daar aan voorbij omdat het simpelweg te lang geleden is? Ik bedoel, als daar bewijs voor is, begrijp ik de claim van de Israeli’s best.

    • Ximaar zegt:

     Voor mij waren de eerste bewoners de Filistijnen, wat overigens ook in de Bijbel te lezen is. Filistina is het Arabische woord voor Palestina voor alle duidelijkheid. Dat het aan weerszijde bol staat van de propaganda is vrijwel altijd het geval. Mensen die overtuigd zijn van hun gelijk doen weinig moeite om het gelijk van de tegenstander in te zien. TV en radio helpen daar goed bij. Palestijnen krijgen Palestijnse slachtoffers op hun zenders te zien en militaire zaken van Israël. Op de Israëlische TV krijgen de mensen Israëlische slachtoffers te zien en raketwerpers van de Palestijnen. Daarbij is het voor Israëlische TV meer zoeken, omdat er aan de Palestijnse kant 100x zoveel slachtoffers vallen.

 3. Emigrant zegt:

  Voordat Mozes met de Israëlieten van Egypte naar Palestina trok, woonden er in Palestina andere volkjes. De Israëlieten werden in de boeken van het Oude Testament gewaarschuwd, zich niet met deze volkjes te vermengen, maar ze liever uit te roeien. Nou ja, voor wat die eeuwenoude mythologie waard is dan. Vervolgens bestonden er enkele eeuwen een, twee Israëlitische staatjes in Palestina, tot de Babylonische en later Perzische ballingschap (586–539 v. Chr.) daar een eind aan maakte. In het Seleucidenrijk en het Romeinse Rijk woonden er Joden in Palestina, zonder echter een eigen staat te hebben. Na 70 hadden ze er nog minder presentie. Het had vervolgens even niet veel gescheeld of het Oostromeinse Rijk was niet christelijk, maar joods geworden! Dit ging echter toch niet door. In de islamitische periode vanaf 632 woonden er een stuk of 1300 jaar lang weliswaar wat joden in Palestina, maar als minderheid in de diverse islamitische rijken. In Irak en Egypte zaten er veel meer. Pas in de twintigste eeuw werd er doelbewust getracht het aantal Joden in Palestina op te voeren. Met name in de jaren dertig was er een soort geboortenrace tussen Joden en Palestijnen.
  3000 jaar ongebroken joodse continuïteit in Palestina is dus inderdaad lariekoek.

  • Mack zegt:

   Ik weet er te weinig van. Hij zei ook niet dat het onafgebroken was, dat weet ik zelfs, dat dat niet zo was. Wat ik wel weet is dat er van beide kampen hele overtuigende argumenten zijn, en dat ik niet zomaar even met Wikipedia bij de hand kan aanwijzen wie de winnaar is. Dat zou denk ik ook vreemd zijn. Als de Palestijnen zonder meer als winnaar werden uitgeroepen van deze claim, kun je niet anders dan concluderen dat de wereld één grote complottheorie is.

   • robschimmert zegt:

    Als dit soort claims gehonoreerd gaan worden, dan kunnen we de hedendaagse staatsvorming net zo goed op de vuilnishoop gooien. Want dan staat er altijd wel een idioot op met een of ander verhaal dat aantoont waarom staat zus of zo niet rechtsgeldig is. Zullen we bijvoorbeeld op die basis eens een proeftuin op de Balkan beginnen?

 4. robschimmert zegt:

  Waarmee alleen maar bewezen is dat Emigrant volkomen gelijk heeft dat die claim van de Joden inderdaad jereinste lariekoek is en bovendien riekt naar geschiedvervalsing.

  • Mack zegt:

   Ik geef je zo, in no time een link, waar met historische argumenten “bewezen” wordt dat het land aan de Joden behoort. En niet alleen met prehistorische argumenten. Ik bedoel hiermee te zeggen dat ik het niet een uitgemaakte zaak vindt. Daar wordt ook eveneens het woord “lariekoek” gebruikt. Daar wordt gesproken van Arabische propaganda en westerse domheid. Ik trek me terug uit deze discussie. Mij te link. 😉

 5. Ikke zegt:

  Ik sympathiseer met Mack, het zullen m’n onderbuikgevoelens wel zijn die meestal kloppen.

  • Mack zegt:

   Ho ho, ik zeg alleen dat ik het niet een uitgemaakte zaak vind. Ik hoor vaker mensen die er nooit geweest zijn met overtuiging spreken over hoe het nu in elkaar zit. Maar zitten er niet gewoon meer kanten aan een zaak? Is het niet per definitie zo dat er niet één van beiden gelijk heeft, maar dat de waarheid ergens in het midden ligt? Dat er geen goede en geen slechte is? Dat het geheel ligt vanuit welk perspectief je zoiets bekijkt?

 6. Emigrant zegt:

  Als niet het ene volkje het andere uitroeit zit er niet veel anders op dat ze beide hetzelfde gebied met elkaar delen, en wel op een redelijker manier dan nu. Dat zal niet meevallen, want het is piepklein en het heeft maar weinig hulpbronnen. Beter dus maar meteen beginnen, in plaats van zo’n decennia durende hangpartij. Maar ja, voordat ze dat begrijpen …
  De waarheid in het midden: als één partij zo heel veel sterker is dan de andere heeft die volgens mij een grotere verantwoordelijkheid voor het beëindigen van het conflict.

 7. Ximaar zegt:

  Zelf heb ik al eens een oplossing geblogd, die ook nog eens recht doet aan het verhaal van Noach: http://ximaar.wordpress.com/2007/07/07/jun07_het_ei_va/

  Verder is dit conflict niet zo interessant. In Oost-Congo vallen 100x zoveel slachtoffers en ook in NW-Pakistan en Zuid-Sudan is het waarschijnlijk erger. En voor mij zijn Joden of Palestijnen niet meer dan Congolezen of Pakistani. Voor de Westerse media schijnt dat wel het geval te zijn.

  Wat nu natuurlijk wel gebeurt is dat beide partijen het land naar de Filistijnen helpen. En ik schreef hierboven al dat de Filistijnen uit de Bijbel gewoon de Palestijnen zijn aangezien het Arabische woord voor Palestina Filistina is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s