Rennen, rennen

Omdat het voor mij nog altijd niet aan aktualiteit en relevantie heeft ingeboet, plaats ik nog eens een logje dat ik in april 2006 heb geschreven en dat ik dus voordat de woeste opruiming door Sanoma gaat plaats vinden, in veiligheid heb weten te brengen:

Het beginsel dat je je zo snel en zo efficient mogelijk moet verplaatsen van het ene naar het andere punt, heb ik me al op jeugdige leeftijd eigen gemaakt. Schade en schande maken je daarin wijs. Een van de grootste pijnigingen waaraan ik op de middelbare school onderworpen kon worden, waren de gymnastieklessen, waarbij 3 kilometer hardlopen op het programma stond. Het betekende zoveel dat we als meute bij onze school aan de Homeruslaan in Utrecht startten om van daaruit het vlakbij gelegen Wilhelminapark te ronden met als doel om zo snel mogelijk bij het vertrekpunt terug te keren. Hoe gaat dat dan? Je doet mee, je wilt je niet laten kennen en vooral niet als laatste binnen komen. Hoewel me dat redelijk lukte, bleef het een bezoeking, waarvan het nut maar niet tot me wilde doordringen, al die jaren. Want wat kon de lol en het doel van een inspanning zijn, waar je het zwart van voor de ogen werd, waarvan je een kwartier moest bijkomen? Wat leverde zo een rondje van 3 kilometer lopen nu meer op dan deze toestand van ontreddering? Niets.
Waarmee voor mij al snel vaststond dat dat doelloos – want dat was het – rennen niet voor mij was weggelegd en dat er slimmere manieren moesten zijn om me van het ene naar het andere punt te begeven. De fiets, de bromfiets, de motor, de auto. Want waarvoor dienden die dingen anders? En aan dit principe heb ik me gehouden, mijn hele leven lang, en ik vind dat ik het daarin steeds bij het rechte eind heb gehad. Mag ik daarom meewarig, hoofdschuddend kijken naar al die mensen die met uitpuilende ogen, met van zweet doordrenkte shirts, met rode koppen, vaker lijkend op zombies, van nergens naar nergens rennen en mag ik dan stomverbaasd zijn als ze ook nog beweren dat ze aan die marteling verslaafd zijn geraakt? Is het gezond en leuk om zo je schaarse vrije tijd te verdrijven? Om over doel en nut nog maar te zwijgen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Herinneringen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rennen, rennen

  1. Margo zegt:

    Helemaal mee eens Rob!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s