Afrikaans curry potje

Voor het eerst in de dik anderhalf jaar dat ik nu aan het koken ben geslagen, heb ik dat echt lekkere gevoel gehad dat ik een gerecht heb bereid dat een klinkend succes was. Het smaakte iedereen en ook mij. Ondanks dat ik mijn stinkende best ervoor deed, wat ik trouwens altijd doe om mijn kunnen in de keuken te verbeteren, lukte het mij niet om een punt van kritiek te ontdekken of te formuleren. Beschouw daarom de vraag van een van mijn dochters of zij datgene dat van de maaltijd over bleef, mee mocht nemen om daar vandaag en morgen nog plezier aan te beleven, als de ultieme redengeving van mijn trots op mijn ‘Afrikaans curry potje’ dat de volgende bestanddelen bevat, waarbij ervan uitgegaan wordt dat vier personen aanschuiven om zich er te goed aan te doen:

een pond half om half gehakt, drie grote rode uien, drie blikjes tomatenpuree, anderhalve deciliter tomatenketchup, vijf eetlepels bruine suiker, drie theelepels Afrikaanse curry poeder, twee ons rozijnen, tuinkruidenbouillon en zo’n twee, drie deciliter water.

De bereiding van de currysaus gaat als volgt te werk. Bak allereerst het gehakt rul en de in fijne blokjes gesneden uien glazig. Dat neemt zo’n vijf, zes minuten in beslag, waarna de tomatenpuree, de kruidenbouillon in redelijke mate en het water worden toegevoegd. Het geheel wordt goed omgeroerd en gemengd waarna de ketchup, de basterdsuiker, de currypoeder en de rozijnen evenzo toegevoegd kunnen worden. Vervolgens dient het aldus ontstane geheel na goed roeren zeker twee uur op laag vuur te blijven pruttelen. Als die twee uur verstreken zijn, wordt de gele rijst gekookt, wat ook nog eens vijfentwintig minuten in beslag neemt. Waarmee het hoofdgerecht gereed is en opgediend kan worden. Met begeleiding van enkele bijgerechten zoals een schaal met ananas, een schotel met schijven van twee bananen die besprenkeld zijn met gemalen kokos en een kom salade die gemaakt is van sla, komkommer, een in blokjes gesneden gele paprika en enkele cherry tomaten. En dat alles zal zonder twijfel met veel smaak genuttigd worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Afrikaans curry potje

    • robschimmert zegt:

      Probeer daarmee ook eens de show te stelen in het weekend als je bezoek krijgt. Waarbij het de grootste truc natuurlijk is om alles op te dienen met een gezicht alsof dat klein bier voor je is. Ik verzeker je dat het echt niet ingewikkeld is om te bereiden.

  1. Margo zegt:

    Maar waar haal je in vredesnaam Afrikaanse kerrie vandaan??? Ik heb wel zes soorten kerrie in huis, maar Afrikaanse heb ik nooit gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s