Rutte op de korrel

Het zou te zot zijn als ik mijn mond er dicht over hield, nu de keet juist in de VVD – gelederen maar niet wil ophouden, terwijl al een week verstreken is nadat de konsekwenties en de implikaties van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II echt duidelijk geworden zijn. Wat de nivelleringsmechanismen die erin zijn opgenomen, teweeg gaan brengen. Met als het aangrijpingspunt voor alle woede en ongenoegen de inkomensafhankelijke zorgpremie. Daar lijkt de hele heisa in de VVD om te draaien. Maar de goede waarnemer weet zonder twijfel dat dit slechts de stok is om de hond mee te slaan. Want waar het uiteindelijk om gaat, is dat het hele regeerakkoord per saldo veel gunstiger uitpakt voor de PvdA dan voor de VVD, dat de standpunten van de sociaal – democraten veel meer uit de verf komen in dat akkoord, terwijl de liberalen vaak achter het net gevist lijken te hebben. Dat kon wel eens de feitelijke oorzaak zijn van de ophef die er nu te zien valt in VVD – kringen, waar men waarschijnlijk goed in de gaten heeft dat Mark Rutte en zijn secondanten zich tijdens de onderhandelingen mooi in de hoek hebben laten zetten en te snel met behaalde resultaten tevreden waren. Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem lijken veel beslagener ten ijs te zijn gekomen, terwijl ze zich adequaat en professioneel gesecondeerd wisten door de consultancy – technieken van Wouter Bos.

Waardoor deze mannen van de PvdA slimmer en doordachter omgingen met de situatie van op elkaar aangewezen zijn en de daarbij behorende onderhandelingsmethode van het gunnen en uitruilen. Met als gevolg de gunstige uitkomst voor de kleinste winnende partij, waar de echte winnaar bleef steken in de euforie van 12 september, zich wentelde in het geluk van het mogen leveren van de premier voor het kabinet en dus uiteindelijk ook snel en zonder verder op te letten al blij was met de verzilvering van de bezuinigingssom van 16 miljard. Wat naar nu blijkt veel te vroeg gejuichd was, nu de poppen bij de VVD aan het dansen zijn en links en rechts al voorzichtig aan de stoelpoten van Mark Rutte wordt gezaagd, omdat hij op de cruciale momenten voor eigen eer en glorie zo gemakkelijk heeft meegegeven. Althans zo wordt hier en daar beweerd, met een stelligheid die ik niet zou durven gebruiken. In tegenstelling tot de zekerheid die ik wel heb dat de snelheid waarmee dit coalitie-akkoord tot stand is gekomen bij uitstek en vooral gemeten naar het resultaat heeft laten zien dat Mark Rutte, onze premier, eerder een communicator is, een joviale vent, van wie je geen intellectueel vuurwerk moet verwachten, zeker als hij met een man van het kaliber van Diederik Samsom in het krijt treden moet. Daar is de VVD nu heel onzacht achter gekomen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Rutte op de korrel

 1. Mack zegt:

  Het is toch eigenlijk vreemd. Mensen met een inkomen van tonnen gaan er dik op vooruit en mensen met een laag inkomen gaan er iets op vooruit. Dus zowel VVD als PvdA hebben gescoord.

 2. RadaR zegt:

  Ik zou je bijna een doekje aanreiken om het mondvocht, wat zich bij jou vrijmaakt over de pseudo-prachtige prestaties van jouw PvdA, te kunnen afvegen. Denk je nu echt dat de VVD-onderhandelaars zich zo in het pak hebben laten steken door de PvdA onder aanvoering van draaikont par excellence Bos? Laat ik proberen je weer een beetje aan het denken te brengen met niet euforie maar realisme als leidraad.
  Rutte heeft inmiddels met de PvdA een volledig pro-Europa partner aan boord.
  De PvdA , die nog geen half jaar geleden bij monde van Plasterk verkondigde dat Rutte Nederland kapot bezuinigde, stemt nu in met een extra bezuinigingsronde van 16 miljard. Daarmee het totaal aan bezuinigingen met het stempel Rutte erop op 42 miljard brengend.
  Bespaar je de moeite om het woord “compromis” te gebruiken. Veel PvdA-stemmers nemen daar echt geen genoegen meer mee. De VVD pakt door de zorgpremie-problematiek [meer dan verdiend] de eerste enorme knal; de PvdA gaat die 100% zeker ook nog krijgen.
  Waarna er [wellicht ook door jou, je weet maar nooit] ook anders naar dat fenomenale onderhandelingsresultaat “Bos” zal gaan worden gekeken.

  NB: overigens bewonder ik jouw flexabiteit “of mind”. Want de Rutte, die in de afgelopen 2 jaar van jou hier keer op keer ongenadig op de broek kreeg blijkt, nu hij met de PvdA zijn werk voortzet, bij jou alleszins acceptabel te zijn geworden.

  • robschimmert zegt:

   Die flexibliteit valt bij mij best mee. Want Rutte heeft er gewoon met de pet naar gegooid toen hij de 16 miljard binnen had, als hij al beter kan gezien zijn beperkte intellect vergeleken met Samsom en Dijsselbloem. Lezen, goed lezen.. Als je de verhalen over de coalitiegesprekken goed hebt gelezen, heeft Bos met Kamp slechts gefaciliteerd en zijn de onderhandelingen de facto door Samsom en Rutte gedaan met hun twee secondanten. Dat de PvdA’ers, met inbegrip van Bos, hun zaakjes beter kenden en meer voorbereid waren, blijkt uit het resultaat, waarin de balans duidelijk naar de PvdA doorsloeg, als ik tenminste NRC – journalisten, een aantal economen en onderzoekers ban de Universiteit van Groningen mag geloven.

   • RadaR zegt:

    Sorry, ik ben aan het verven, vandaar flexa šŸ™‚ En door de aangekoekte verf blijk ik nog dikke vingers te hebben gehad ook.
    Maar even to the point. Mijn gewoonte is alles 3x te lezen, omdat je tegenwoordig vaak niet weet wat je bij de eerste keer leest. Begrijp me goed, ik gun je je euforie, maar tegelijkertijd dwingt iets in me je ook te waarschuwen voor de onvermijdelijke koude douche. Je blijkt er echter niet ontvankelijk voor, want je negeert totaal wat ik stelde over die zo opvallende verandering van opstelling van de PvdA t.o.v. 2 niet geheel onbelangrijke punten.
    Om over de andere komende problemen nog maar niet te spreken. Niet uit te sluiten valt, dat beide partijen al heel snel tot de ontnuchterende conclusie zullen komen, dat men wederzijds een kat in de zak heeft gekocht. En mijn inschatting is, dat het wederzijdse electoraat daar weinig waardering voor zal kunnen opbrengen. Signalen in die richting zijn al op veel plekken te ontdekken.

    • robschimmert zegt:

     We praten over een verstandshuwelijk waarbij de PvdA ook heeft moeten inleveren. Maar wat belangrijker is, is dat we nu eens een jaar of vier een stabiele regering krijgen. En ik ben naar ik begrepen heb niet de enige die schoon genoeg heeft van al het geouwehoer, geroep en getoeter van de afgelopen tien jaar, waar we per saldo niks mee opgeschoten zijn. Dus daarom dan maar deze combinatie, die net zo min als al het andere dat mogelijk is de schoonheidsprijs verdient. Maar misschien is het wel de minste van alle kwaden.

    • RadaR zegt:

     Ben een beetje benieuwd naar je komende logje šŸ˜›

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s