De ‘Movember battle’

Om meer bekendheid te geven aan de strijd tegen prostaatkanker en om die ziekte uit de taboesfeer te halen laat een serie bekende Nederlandse mannen gedurende de maand november hun snor staan. Alsof dat een heldendaad is. Zo klinkt het tenminste wel. En dan, wat is het precieze verband? Waarom een snor laten groeien? Kaal scheren is zeker een demonstratiever gebaar en doet ook eerder aan kanker denken, terwijl met een daadwerkelijke en serieuze gift de vrijblijvendheid echt wordt verlaten en er een offer wordt gebracht, misschien wel ter grootte van een rib uit het lijf. Dat doet er absoluut meer toe dan die simpele snor te laten staan, wat alleen nog maar een treuriger vertoon wordt omdat Philips zijn kans schoon heeft gezien en die hele aktie is gaan sponsoren. In die zin dat voor elke centimeter snor een euro in een speciaal fonds ter bestrijding van de prostaatkanker zal worden gestort. Daar is wel de voorwaarde aan verbonden dat foto’s van die snorren op een speciaal daarvoor door Philips ontworpen website worden geplaatst.

En uiteraard zijn er ook weer allerlei prijsvragen aan verbonden voor al diegenen die niet snordragend zijn maar zich wel verbonden voelen met dit hele initiatief, dat aldus een volledig commercieel verhaal is geworden, want in feite in zijn geheel overgenomen is door Philips. Maar ja, dat krijg je ervan als je een initiatief neemt dat al niet uitblinkt door geloofwaardigheid, aan verschillende kanten rammelt en als los zand aan elkaar hangt waardoor de vrijblijvendheid domineert, zeker als er het slappe argument bij wordt gehaald dat de prostaatkanker vooral uit de taboesfeer moet worden gehaald. Want wie fronst bij zulke baarlijke onzin de wenkbrauwen niet of denkt daar het zijne van? Bij Philips in elk geval wel, waar men zo’n kans voor open doel om in het eigen voordeel te scoren uiteraard niet laat lopen en die goedgelovige bedenkers van die actie al snel blij zijn gemaakt met de geuzennaam van “Movember Battle” die op hun initiatief is geplakt. Waarmee alle goede bedoelingen, hoe onnozel ook, om zeep zijn geholpen en er een waardeloos verhaal overblijft.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s