Zorgpremie en eigen risico

Ondanks alle ophef rond de in het regeerakkoord overeengekomen inkomensafhankelijke zorgpremie denk ik dat de soep lang niet zo heet gegeten wordt als hij lijkt te worden opgediend. Maar moord en brand schreeuwen als er alleen nog naar je gewezen wordt, zonder dat er sprake is van een werkelijke aanraking, schijnt in dit land nog altijd te helpen. Of zijn we met deze nieuwe regeringscombinatie dit punt gepasseerd? Het lijkt erop. Maar blijkens alle rumoer is nog niet iedereen daarvan doordrongen. Trouwens kun je van iedereen spreken als het vooral de huishoudens met inkomens tussen de 100.000 en 140.000 euro per jaar betreft? En mag ik alsjeblieft bij hun protest mijn twijfels hebben? Voor die inkomens zijn zorgpremies van de beoogde hoogte toch een druppel op een gloeiende plaat? Dat gezegd hebbende kan ook nog gekonstateerd worden dat een deel van die klagers zich nog eens extra in de kaart heeft laten kijken door hun verzet tegen de verhoging van de zorgpremie te motiveren met het bezwaar dat er zo een bijdrage wordt geleverd voor de zorg van bijstandstrekkers, de zogeheten profiteurs die de hand ophouden en verder niets doen. Solidariteit hoef je in die hoek van royale verdieners dus niet te zoeken noch enig gevoel voor de noodzaak tot nivellering als de Pavlov – reaktie daar alleen maar neigt naar meer, meer, meer.

Wat lastig is voor het nieuwe kabinet dat zonder twijfel ook op zoek zal zijn naar draagvlak bij dit deel van de achterban. Waarbij het bijvoorbeeld zou kunnen helpen om een alternatief te zoeken voor dit instrument dat tot een zekere nivellering van inkomens zou moeten bijdragen. Het handigst is het dan om daarin de hele relatie met solidariteit los te laten, maar een andere weg in te slaan die evenzeer helpt bij die beoogde inkomensnivellering. Het eigen risico in de zorg zou daarbij een welkom instrument kunnen zijn en wel door de hoogte daarvan inkomensafhankelijk te maken, door bijvoorbeeld de drempel die dan gehanteerd wordt, gelijk te maken aan een bepaald vast percentage van het gezinsinkomen. Daarnaast zou de zorgpremie haar huidige status kunnen behouden, met de rechtstreekse betaling naar de zorgverzekeraar en de inning van een ander deel via het loonstrookje. Als het bedachte mechanisme dan niet linksom in werking kan worden gesteld omdat er teveel verzet tegen wordt aangetekend, dan moet het toch zeker rechtsom mogelijk zijn om de sterkste schouders de meeste lasten te laten dragen? Of ben ik in mijn wensdenken dat sympathizeert met de kabinetsplannen, ook hier op hol geslagen?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Zorgpremie en eigen risico

 1. Mack zegt:

  Ik heb jou het afgelopen jaar met de regelmaat van de klok moord en brand horen schreeuwen hoor, als de politieke soep net werd opgediend. Het was moord en brand omdat gewoon normale (niet modale) inkomens abnormaal hard werden geraakt. Dat was aan de hand, het probleem was niet dat inkomens boven de ton gepakt werden want die werden ontzien. Namelijk door de bovengrens en doordat veel mensen met zo’n inkomen alleenverdiener zijn en waarvan de partners dus ook niet werden belast. Waardoor ze er per saldo maar een heel klein beetje op achteruit gingen. Maar de moord en brand ging over het opzadelen van gezinnen met extra lasten van 200 of meer per maand. Alsof ze dat kunnen betalen.

  Goed. Maar de veelverdieners zijn toch ook in verhouding minder vaak ziek dan de weinigverdieners? Dan heb je ze nog niet. Als je er al genoegen in schept ze te pakken, doe het dan gewoon via de belastingen. Dat is het instrument voor inkomensnivellering. Andere goederen en diensten inkomensafhankelijk maken is vragen om opstand.

  • robschimmert zegt:

   Omdat twee uitersten in de politiek elkaar moesten zien te vinden door de heldere kiezersuitspraak, was dat door jou gesuggereerde belastinginstrument onmogelijk. Dus werd er binnen het zorgstelsel gezocht. Met alle commotie als gevolg. Waarvan ik overigens nog altijd betwijfel of die echt zo gegrond was. Maar dat terzijde. Nu zou ik me kunnen voorstellen dat als die zorgpremie als nivelleringsinstrument niet deugt, dat een soort stelsel dat vergelijkbaar is met de belastingschijven, in het leven wordt geroepen om de hoogte van eigen risico´s aan het niveau van het gezinsinkomen te koppelen, zodat je toch iets van die beoogde nivelleringseffecten teweeg brengt.

   Natuurlijk kun je daar ook hele verhalen aan verbinden. Maar dat is zo langzamerhand de pest geworden in dit land. Er is altijd wel een groep die van een maatregel wat vindt en/of zich benadeeld voelt om vervolgens een spreekbuis in de vorm van een krant of een zender in te schakelen om het eigen onrecht of gelijk vooral luidruchtig en hardop uit te venten. En misschien heb ik mijn eigen weblog ook wel gebruikt om daar op persoonlijke titel aan mee te doen, overigens in het besef dat het geen enkele invloed, maar soms wel oplucht.

 2. Laurent zegt:

  Ik vraag me ook wel af of dit de beste manier is om nivellering door te voeren, maar het is wel een geval van eigen schuld dikke bult voor Rutte, die meent alles achter gesloten deuren op eigen houtje af te kunnen kaarten met zijn eeuwige radiostilte, en nu met de gebakken peren zit,

 3. RadaR zegt:

  Je denkt toch niet werkelijk, dat het element eigen risico als mogelijk middel tot het doel niet aan de orde zal zijn geweest? En ik meen, dat Mack in zijn 2e alinea duidelijk genoeg aangeeft waarom m.n. Samsom daar niet voor zal hebben gevoeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s