Het gelijk van Cruijff

Het begint iets treurigs te krijgen en tegelijk ook het gelijk van Cruijff en het juiste beleid van Ajax en Feijenoord te bewijzen. De competitie is nog geen tien wedstrijden oud of de frustraties over het verloop ervan beginnen in Eindhoven en Enschede al de kop op te steken, terwijl de clubs uit die plaatsen nota bene nummer 1 en 2 van de Eredivisie zijn. Zowel PSV als FC Twente hebben zich de afgelopen twee jaar suf gekocht en naar eigen zeggen op alle fronten versterkt, ook in de breedte. Waarmee de gedachte post mocht hebben gevat dat daarmee een basis voor toekomstig succes zou zijn gelegd. Maar nee. Na die tien competitewedstrijden plus een aantal ontmoetingen op Europees niveau begint het morren in de provincie alweer hoorbaar te worden. Naar verluidt is het vertoonde spel het aanzien niet waard, de selectie te smal en te kwetsbaar met als gevolg dat er door de beleidsmakers en technische staf van beide clubs nu al reikhalzend wordt uitgekeken naar het transfervenster in januari. Want dan moet er weer hoognodig worden gekocht, zoals ook te horen is dat er binnen beide clubs al lijstjes circuleren met namen van spelers die er beslist bij moeten komen om de tweede helft van de competitie goed toegerust en met een kans op succes in te kunnen gaan.

Dus voor de zoveelste maal paniekvoetbal die geen lange termijnvisie verraadt noch van enig verstand van een gedegen en gezonde bedrijfsvoering getuigt. Hoogstens de panische en bijna manische angst laat zien om niet aan te kunnen klampen bij de concurrentie in Amsterdam en Rotterdam, bij Ajax en Feijenoord, waar de rust wel heerst en wordt gewerkt met de gedachte dat slechts een goede jeugd en een passende opleiding daarvan het succes van de club en de onderneming in de toekomst bepalen. Een rust die PSV en FC Twente zich nog geen dag gunnen, door die brandende, bijna alles verzengende ambitie, maar nog meer door het gebrek aan besef dat de echte top structureel buiten hun bereik ligt. Omdat Eindhoven en Enschede nu eenmaal van de provincie zijn en daarmee maat en sfeer missen om ooit en definitief bij de grote jongens te horen. Een incidenteel succesje zal er voor hen wel eens weggelegd zijn, maar voor de rest zijn het passanten, die hun eigen beperkingen zullen moeten kennen en accepteren. Waar men daar nog niet aan toe is gezien dat voortdurend gegoochel met illusies.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Het gelijk van Cruijff

 1. Mack zegt:

  Zeg! Je bent zelf van de provincie. En nog maar ternauwernood ook.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik heb al eens eerder aangehaald dat spelers gewoon uit Nederland moeten komen om aan de competitie te mogen meedoen… Dat is de enige manier om eigen talent een kans te geven.

 3. Mack zegt:

  Hoeveel is het eigenlijk geworden vanavond tegen Vitesse? Die kopen ook alles wat los en vast zit.

  • robschimmert zegt:

   Niet eromheen praten. Ik had het over het lijstje van PSV waarop Djuricic, Leerdam en Duarte staan. Ook Twente is weer op dezelfde nerveuze manier bezig. Vitesse is een ander chapiter, terwijl ik over de vertoning van vanavond liever deemoedig zwijg.

   • Mack zegt:

    Uiteindelijk telt wie aan het einde bovenaan staat. En Ajax en zeker Feyenoord kunnen niet anders. Dat heeft weinig met een beleid te maken.

    • robschimmert zegt:

     Bij Ajax is het een bewuste keuze: het evangelie dan wel het gelijk van Cruijff. En Feijenoord lijkt van de nood dezelfde deugd te maken, terwijl PSV en Twente maar achter de waan van het geld, al of niet geleend, aan blijven hollen zonder ooit een stap dichter bij de top te komen.

    • Mack zegt:

     Klopt. Bij PSV is de aankoop van talent de bewuste keuze.

 4. Rob Alberts zegt:

  Nationaal behoorlijk presteren blijft iets anders dan een behoorlijke nationale competitie.
  Het nationale elftal zal ook wel weer onderuit gaan maar blijft minder afhankelijk van het grote geld.
  Nationaal zullen we financieel steeds meer gaan achterlopen ……
  Sportieve groet

 5. Voor de sportieve analyticus !! kijk elke maandag en vrijdagavond nr RTL 7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s