Het lijden van onze miljonairs

Het volgende bericht dat ik vanochtend in Dagblad de Limburger aantrof, neem ik hier niet letterlijk over om de middeninkomens nog wat extra zout in de wonden te wrijven, maar is meer bedoeld om te laten zien dat die door het regeerakkoord beoogde daling van 0,6% in koopkracht voor de hoogste inkomens nog maar een schijntje is. Een aanmerkelijk deel ervan, namelijk 1,3% van alle Nederlandse huishoudens, kan best wel wat meer lijden. Het is dat Rutte en Samsom dat nog even weten. Lees maar eens mee en huiver eventueel:

“De ruim 90.000 Nederlandse miljonairs zijn de crisis alweer te boven. Na het rampjaar 2009, waarin ze samen ruim 33 miljard euro zagen verdampen, volgde een stevig herstel in 2010 en 2011. Eind vorig jaar waren de Nederlandse miljonairs samen goed voor een vermogen van 286,4 miljard euro tegen 253 miljard euro in 2007. Ongeveer 1,3% van alle Nederlandse huishoudens is miljonair volgens een rapport dat gisteren door Van Lanschot Bankiers werd gepresenteerd. De Nederlandse miljonairs kregen tijdens de kredietcrisis van 2008 en 2009 in hun vermogen zware klappen te verwerken doordat ze een groot deel ervan beleggen in aandelen en obligaties. Maar daardoor profiteerden die rijksten ook weer flink van het herstel van de aandelenkoersen van de afgelopen jaren. Het gemiddelde miljonairshuishouden in Nederland is goed voor een vermogen van 2,9 miljoen euro. Dat is ruim vijftig maal zoveel als de gemiddelde Nederlander aan vermogen heeft. De gemiddelde miljonair heeft een vrij besteedbaar inkomen van 78.000 euro per jaar, wat ruim drie keer zoveel is als ‘de gewone man’ heeft.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Het lijden van onze miljonairs

 1. Sjoerd zegt:

  Daar kan nog heel wat vanaf…

 2. Mack zegt:

  Ik vind niet dat er bij voorbaat al de gedachte moet ontstaan dat er bij miljonairs wel wat af kan, puur en alleen omdat ze veel hebben. Daar moet een betere reden voor worden aangedragen. Ze zijn op min of meer legale wijze aan hun geld gekomen, betalen meer belasting, dan mag het toch ook wel zo zijn dat ze netto wat meer te besteden hebben? Waarom zouden ze anders nog hun best doen om miljonair te worden? (behalve de spaarder die het aan het eind van zijn leven gelukt is) Het zou fijn zijn als ze zelf het besef hadden, zoals best wel bij een aantal, dat ze veel verantwoordelijkheid hebben om anderen te helpen. Maar om ze nu te dwingen, op andere manieren dan belastingen, vind ik ook weer niet helemaal jofel. Je moet toch ook voordeel hebben van je rijkdom? Of moet alles dan maar duurder voor je worden zodat je netto hetzelfde overhoudt als Jan Modaal? Dat dacht ik persoonlijk niet.

  De wereld is niet voor iedereen gelijk, dan zou het de hemel zijn.

 3. Ik behoor niet tot die 90.000 dus heb altijd tot mijn pré-pensioen hard moeten werken voor mijn geld, evenals mijn vrouw Mara die vandaag een late dienst draait als avondhoofd in een zorgcentrum. Soms vragen wij ons wel eens af, wat hebben we verkeerd gedaan.
  Nu weet ik wel dat alleen geld niet gelukkig maakt, maar het is wel handig.
  Saludos
  Albert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s