Ergernissen rond ‘Tonio’

Er zijn van die momenten en gelegenheden – vooral als ze zich herhalen of vaker voordoen – waarbij je je daardoor in toenemende mate ongemakkelijk gaat voelen. Het is geen kwestie van verveling of van het na zoveel keren wel weten, dat daaraan ten grondslag ligt. Meer het idee dat er je iets opgedrongen wordt of door de strot wordt geduwd, wat je ten eerste niet wilt, maar waarbij je je ook nog eens plaatsvervangend zit te schamen omdat je er eigenlijk niks mee te maken wil hebben, het niet meer kan aanzien, terwijl het maar ongevraagd terug blijft komen. Wat des te meer hindert omdat het bijeen genomen ook om een delicate geschiedenis gaat. Gevolg dus dat tenenkrommend ongemak waarover ik toch mijn ei kwijt wil omdat het mij steeds meer begint te storen en irriteren. En natuurlijk gaat het opnieuw om iets dat via de media, met de tv voorop, bij mij in huis bezorgd wordt. Het begint bij het smartelijk verlies dat schrijver A.F.Th. van der Heijden leed toen zijn zoon Tonio ruim twee jaar geleden door een verkeersongeval om het leven kwam. Een peilloos verdriet was het onontkoombaar gevolg dat hij het hoofd bood door daarover, naar ik begrepen heb omdat ik het zelf niet heb gelezen, een prachtig boek te schrijven. Een boek dat je ademloos en met koude rillingen uitleest, wist mijn vrouw mij te vertellen.

Waardoor ik over de kwaliteiten van dit document van leed en rouwverwerking geen moment hoef te twijfelen. Tot zover dan ook helemaal niets aan de hand en ik zou ook niets hebben in te brengen, ware het niet dat het daar niet bij bleef. Want sinds dat boek, ‘Tonio’, een bestseller werd, zie ik de vrouw van A.F.Th. van der Heijden, Miriam Rotenstreich, de moeder van Tonio dus, te pas en te onpas in programma’s verschijnen om over datgene wat haar man al zo fraai geboekstaafd heeft, ook nog eens in extenso uit te wijden. Met welk doel? En wat denkt ze er nog aan toe te kunnen voegen? Ik zou niet weten wat. Met als gevolg dat ik alsmaar meer ben gaan twijfelen en het ongemakkelijk idee kreeg dat hier een grens overschreden werd, namelijk waar verdriet en rouw, persoonlijke emoties als het zijn en hun terechte plaats op schrift hadden gekregen, nu zo maar publiek gemaakt werden en als het ware uitgevent, waarbij ik zelfs neig naar het exploiteren ervan, hoewel ik dat met de nodige aarzeling en terughoudendheid uitspreek. Want ik kan mij gewoon niet voorstellen dat ouders dat hun overleden zoon posthuum aan willen doen. Mij was het in ieder geval liever geweest als dat allemaal uit mijn gezicht was gebleven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Ergernissen rond ‘Tonio’

 1. Nanos zegt:

  Wij zijn Miriam Rotenstreich nog niet tegengekomen op tv.

 2. André zegt:

  Ze zat, als ik mij goed herinner, bij Pauw en Witteman en vertelde dat het om mee te mogen doen aan de verkiezing voor de watwashetookalweerprijs verplicht was om publicitair werk te doen. En haar man was daar geestelijk niet toe in staat, ik heb foto’s gezien waarop hij erg dik was geworden en hij schijnt voornamelijk thuis te zitten. Dir met het voorbehoud dat ik al oud ben, net als jij, en mijn geheugen niet meer 100% is. (Is het trouwens nooit geweest, bedenk ik me nu.)

 3. math zegt:

  Blijft moeilijk en toont weer eens hoe complex de mens in elkaar zit.

 4. Margo zegt:

  Mensen die zo’n enorm verlies hebben geleden kan ik helemaal niets kwalijk nemen.

 5. Frans van der Heijden zegt:

  Je probeert iets heel smerigs te suggereren, Rob Schimmert. Dat zegt wellicht iets over jezelf. Bovendien doe je uiterst domme uitspraken. Mag de moeder van een verongelukte zoon niets over haar rouw vertellen omdat haar man al een boek over zíjn beleving geschreven heeft? “Wat denkt ze er nog aan toe te kunnen voegen?” Mijnheer Schimmert is aanhanger van de utilaristische gedachte: alles moet nut hebben, ook een uiting van verdriet. Wat denkt ze er nog aan toe te kunnen voegen… “Ik zou niet weten wat”, voegt de ijskoning toe. Nee, natuurlijk weet je dat niet, Schimmert. Want je hebt het boek niet eens gelezen. Dat laat je aan je vrouw over.

  • robschimmert zegt:

   Ik word uitsluitend ongemakkelijk als dat in een korte tijd een paar keer op tv gebeurt voor een miljoenenpubliek. Waarom dit podium gezocht voor zoiets als immens verdriet, waar zovelen in eenzelfde situatie niet die kans hebben? Waarom?

 6. Frans van der Heijden zegt:

  Waarom toch steeds ervan uitgegaan dat iemand die publiciteit ZOEKT? Waarom? Waarom niet gedacht wat veel meer voor de hand ligt: ze hebben die vrouw daarvoor GEVRAAGD? En dat zij daarop inging omdat ze zo als het ware haar zoon nog een beetje ‘levend’ wil houden? Op haar eigen manier? Nee, dat wil er bij Schimmert niet in. Die denkt dat zo’n vrouw maar even Hilversum hoeft te bellen en ze zit even later weer prinsheerlijk haar verdriet ‘uit te venten’ of te ‘exploiteren’ voor een miljoenenpubliek. “Ik heb haar in twee weken tijd opeens drie keer gezien…”, blaast hij verontwaardigd. Tja, wat een schande ook, hè? “Waar zovelen in eenzelfde situatie niet die kans hebben…” Kijk, DAAR komt de aap uit de mouw.

 7. Frans van der Heijden zegt:

  Dus Rob de Zedenprediker bepaalt of mensen in het openbaar over hun verdriet mogen praten, en zo ja: hoe vaak. Mirjam Rotenstreich, meldt u zich de volgende keer wél eerst bij mijnheer Schimmert? Die gaat namelijk over dit soort kwesties, in Nederland. En let wel: daarbij gaat hij nivellerend te werk. Eén keer met je verhaal op tv, ‘prima’, maar daarna moeten anderen een kans krijgen. Eerlijk is eerlijk. Ook rouwverwerking op de flatscreen dient gedemocratiseerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s