De oorkaarsbehandeling

Het is een oogverblindende paradox die de tijdgeest treffend lijkt te verbeelden. Want kan het nog verwarrender? Wat mij betreft niet en ik kan het daarom ook lastig volgen dat met het bijna dagelijks groeiend bereik en inzicht van de medische wetenschap in het voetspoor daarvan het aantal en de impact van alternatieve geneeswijzen alleen maar lijkt toe te nemen. Het kan niet zo’n gekke vorm hebben of er zijn altijd wel mensen, zoekenden en belangstellenden, ervoor te vinden. Met het gevoel dat het leven maakbaar moet zijn, en waaraan vanuit de reguliere geneeskunde steeds meer een antwoord wordt gegeven, zie je het onbehagen en de onvrede daarover alleen maar groeien. Waarmee het gat in de markt is ontstaan waarin allerhande types met hun oncontroleerbare kennis en inzichten duiken om mensen hoop, hoewel vaak valse, te bieden. Wat mij dan ook brengt bij een paar van die representanten die met veel pretenties en behoorlijk wat lawaai hun heilzame therapie onder de aandacht brachten tijdens het ‘Beleefweekeinde’ in Gulpen-Wittem.

Onder die paraplu werd onder andere de oorkaarsbehandeling gepresenteerd, een methode die een dame uit Wahlwiller gebruikt om mensen van hun hoofdpijnen, neus -, keel- en oorklachten af te helpen. En dat doet ze dan door na een kortstondige massage van de lymfeklieren een brandende kaars in een oor te plaatsen om de trommelvliezen aldus licht te beroeren, welke behandeling gebaseerd zou zijn op wat indianen pleegden te doen om dit soort lichamelijke ongemakken te bestrijden. Zonder dat echt duidelijk is of ze daar ook baat bij hadden. Maar ja, het komt van de indianen en dateert al van zoveel jaren terug, zodat het wel authentiek en ergens op gebaseerd moet zijn, zonder dat helder wordt wat. Kortom, ook hier is de vaagheid weer troef, hoewel altijd de vriendelijkheid zelve. Zoals ook blijkt uit het feit dat de betreffende dame verder niets heeft tegen de medische wetenschap. Wat er nog bij moest komen, ben ik dan geneigd te zeggen. Want hoe ze het ook wendt of keert, ze blijft een doodgewone kwakzalver die mensen wel los maakt van hun geld. Waardoor je haar met evenveel recht een oplichtster zou kunnen noemen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De oorkaarsbehandeling

 1. Harriet Hamilton zegt:

  Ha die pap! Ik begrijp niet helemaal waar uit blijkt dat deze dame volgens jou een kwakzalver is. Waar uit blijkt dat de behandeling niet helpt?
  Ik ben het bovendien niet met jou eens wat je hierboven schrijft. Ik denk dat het een hele goede zaak is dat er steeds meer en door steeds meer mensen kritisch wordt gekeken naar de westerse geneeswijze. En ik denk dat het ook een goed teken is dat er meer en meer gebruik wordt gemaakt van alternatieve geneeswijze. Volgens mij is dat ook een logische ontwikkeling en een goede. Mensen zetten hun vraagtekens, en terecht, bij dingen die in onze westerse geneeskunde gebeuren. Ik doel dan bijvoorbeeld op wat er in het VU ziekenhuis gebeurde met dat absurde televisieprogramma. Of de Franse borstimplantaten. Nog zo’n voorbeeld waaruit blijkt dat in de westerse geneeskunde ook behoorlijk wat fouten worden gemaakt. En waar het volgens mij in beide voorbeelden ook om draait is heel vaak om heel veel geld te verdienen. In veel gevallen gaat het niet om de gezondheid van de mens, maar om het geld.
  Ook vind ik het vreemd dat je niet openstaat voor andere vormen van geneeswijzen. De wereld is zo groot, zo divers en er zijn zoveel verschillende zienswijzen. Dat is toch juist heel interessant. Daar kunnen we volgens mij heel veel van leren. Ik vind jou zienswijze dan ook erg beperkt. Misschien ben je nog van de oude stempel die gelooft dat de dokter een soort heilige is. Maar ook dokters zijn mensen, die fouten maken of de boel bedriegen omdat ze veel geld willen verdienen. En wie bepaalt dat wat wij hanteren het beste is voor de mens. Al die chemische medicijnen die wij innemen tegen vanalles en nog wat, wat bovendien vaak alleen de symptomen bestrijd en niet de werkelijke oorzaak. Is dat allemaal goed voor de mens? We komen toch van de natuur? Is al die chemische rommel dan wel goed voor ons en moeten we niet meer gebruik maken van wat moeder aarde ons gegeven heeft? Ik denk dat we vooral niet moeten blijven steken in 1 manier. Openstaan voor andere zienswijzen in het leven is denk ik sowieso een goed iets, dus waarom niet bij de manier van het genezen van de mens?
  Ik heb tenslotte zelf hele goede ervaringen met alternatieve geneeswijzen. Het heeft mij tot nu toe heel goed geholpen.

  • robschimmert zegt:

   Natuurlijk is er het nodige mis in de ziekenhuis – en verdere medische wereld. De voorbeelden krijgen we daarvan te over opgediend via de media. Dat neemt echter niet weg dat ik geen redenen heb om aan de integriteit van de sector te twijfelen. Mijn, onze ervaringen daarmee geven daartoe geen enkele aanleiding, zodat ik het lastig vind om mij open te stellen voor alternatieve trajecten, te meer omdat er daar heel veel kaf onder het koren zit. En zie dat maar als leek eens te onderscheiden. Vandaar ook dat ik met mijn grote vraagtekens kom bij weer zo’n alternatieve geneeswijze, de oorkaarsbehandeling, die ik helemaal niet ken, laat staan dat ze voor mij al een bestaansrecht of de erkenning ervan heeft bewezen. Blijven over je aarzelingen bij de farmaceutische industrie. Je ziet dat die zelfs worden gedeeld door de zorgverzekeraars die al veel initiatieven hebben ondernomen om tot de verstrekking van goedkopere medicijnen te komen. Wie ben ik dan om het in dit opzicht niet met je eens te zijn?

 2. albert zegt:

  Het boerke ut Winssen in de vijftiger jaren, het vrouwke van boxmèr en kennelijk nog veel meer kwakzalvers in het zuiden van dit mooie land (rutte) Zij zorgen voor het alternatieve circuit in de gezondheidszorg. Het summum beleefde bespiegelaar de laatste weken toen hij, gekweld door gordelroos, op aanraden van een dorpsgenote een telefonisch consult (overigens gratis) kon plegen om binnen de kortste keren verlost te worden van deze aandoening. Ja ons donkere zuiden kent nog verschillende eigenaardigheden, welke aan de verlichting voorbij gingen..

 3. Sjoerd zegt:

  Alternatief of aan de zelfmedicatie… Het ligt er maar aan in wiens schoenen je gaat staan.

 4. Mack zegt:

  Ik geloof niet zo in de alternatieve geneeskunst bij westerlingen. Natuurlijk, het helpt een keertje. Mij ook. Maar de volgende keer al niet meer. En toen begon ik toch te denken of ik niet gewoon heel graag wilde dat het hielp. Ik heb het ook gezien met een ernstig zieke kankerpatient, die was opgegeven. Natuurlijk, je grijpt alles aan, dat zou ik misschien ook doen, maar het is duur en de hoop die die man kreeg! Alsof hij weer genezen verklaard was. Een maand of twee later was hij er niet meer. Ongeveer de tijd die hij volgens de reguliere arts nog had. Ik geloof in gezonde voeding, bewegen, in de zelfhelende werking van het lichaam, maar ook van het placebo-effect, in de reguliere geneeskunst, en vooral in genezing door het verstrijken van de tijd. En ook nog een beetje in wonderen. En inderdaad, die indianenverhalen…

  Alternatieve geneeswijzen zullen best baat bieden aan sommige mensen, maar ik ben bang dat als je het gaat meten, dat het dan behoorlijk tegenvalt. Ik stond er vroeger wel voor open, maar nu toch stukken minder. Wat niet hetzelfde is als helemaal niet, maar ik luister in de eerste plaats naar mijn huisarts, en naar of ik het met hem eens ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s