Een zwaluw in Amsterdam

Die ene zwaluw maakt heus nog geen zomer. Als ik tenminste op dit moment van het jaar die wat paradoxale beeldspraak mag gebruiken, die dus zeker van toepassing is op de prestatie van Ajax gisterenavond in de Amsterdamse Arena, die op zich opzienbarend was te noemen. In enkele opzichten. Want wie had er een stuiver gegeven voor de Amsterdamse ploeg in haar poule van de Champions League, terwijl ze daarin tot nu toe alleszins naar behoren acte de presence geeft afgezien dan van de afgang tegen Real Madrid? Maar dan heb je het echt over de crème de la crème van het internationale voetbal. Tegen de kampioenen van Duitsland en Engeland, Borussia Dortmund en Manchester City, waren de Amsterdammers namelijk allesbehalve de mindere, zodat alle pessismisme en doemdenken vooraf zo halverwege de rit, na drie van de zes te spelen wedstrijden, maar al te misplaatst blijkt te zijn. Is dat dus al een meevaller te noemen, wat echt niet verwacht werd, was de overwinning die gisterenavond geboekt werd op de Engelse miljoenenploeg.

En dat gebeurde in een wedstrijd waarin alle verhoudingen geheel op zijn kop werden gezet. Tegenover Manchester City dat alleen al een voorhoede op het veld had staan met een transferwaarde van 100 miljoen euro, zijnde het bedrag dat voor die vier spelers was betaald, bracht Ajax een team op het veld waarvoor in zijn geheel vijf miljoen op de transfermarkt was uitgegeven en dat dus grotendeels spelers telde die uit de eigen jeugdopleiding naar haar hoofdmacht waren doorgestroomd. Waarmee de Amsterdamse filosofie zich dus terugbetaalde en bewees dat succes niet altijd te koop hoeft te zijn. Sterker nog, dat de macht van het kapitaal niet per definitie in het voetbal en op het veld de baas hoeft te zijn. Barcelona had dat al vaker bewezen. In haar spoor heeft Ajax dat nu ook eens aangetoond. Afgezien van de tevredenheid over haar zege op Manchester City is dat de grootste winst van gisterenavond en kunnen we daar met recht echt blij over zijn. Maar het zij nogmaals gezegd. Attentie blijft geboden. Deze ene zwaluw maakt in Amsterdam nog echt geen zomer.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een zwaluw in Amsterdam

 1. Mack zegt:

  Ik was wel trots op Ajax. Het is sowieso fijn dat een Nederlandse club weer eens de dienst uit maakt in een C.L. wedstrijd.

 2. Rob Alberts zegt:

  En ik maar denken over een mooi verhaal zoals een meeuw heel lang geleden in de Kuip.
  A-sportieve groet

 3. Sjoerd zegt:

  Zie je wel, betaald voetbal moet je gewoon afschaffen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s